Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква S

Shape Builder Tool

Инструмент за сливане или разделяне на избрани и често припокриващи се форми. (Shift-M). Използва се в Илюстратор.

Share Button

Бутонът за споделяне се използва за споделяне на страница или продукт до други акаунти в социалните мрежи. Всеки акаунт в социалната мрежа е представен от собствено лесно разпознаваемо лого.

Short-Form Video

Short-form видеата обикновено са с продължителност по-малка от 10 минути и целят да провокират някаква реакция или да вдъхновят гледащия.

Sidebar

Страничната лента може да бъде видима или прибрана и показва меню с навигационни действия или съдържание отстрани на уеб страница или приложение.

Similarity

Състояние на визуално групирани елементи в композицията според характеристики, контури или симетрии.

Sitemap

Списък с всички страници съдържащи се в един уебсайт. Сайтмап е важен елемент от структурата на уебсайта, защото предоставя информация за неговото съдържанието, включително всички URLs на страниците, която иначе би била неоткриваема чрез нормалната работа на уеб търсачките (search engines). Това спомага откриваемостта на уебсайта от потребителите.

Sketching

Скицирането е бързо рисуване със свободна ръка, предназначено да помогне дизайнерът да обмисля и записва идеи. Скиците всъщност не са полирани или завършени продукти – това е по-скоро визуално водене на бележки.

Skeuomorphism

Скейоморфизмът е когато цифровият елемент е проектиран да изглежда като реплика на физическата работа. Например, сетете се за калкулатора на iPhone или за вестника на Apple, където библиотеката и списанията изглеждат и се чувстват така, сякаш са пред вас реално.

Slab Serif

Слаб Серифните шрифтове, наричани понякога египетски, могат да предизвикат широк спектър от чувства. Плочите в стил Кререндън могат да ви напомнят за Стария Запад, докато други плочи, базирани на нео-гротески и геометрични модели, могат да придобият по-съвременен усет. Традиционно Слаб Серифите са били използвани в уеб дизайна, но някои дори могат да работят добре и при основен текст - Amazon Kindle използва PMN Caecilia като основен шрифт например.

Slice Select Tool – Инструмент За Избор На Отрязък

Този инструмент се използва за избиране на предварително създаден отрязък, за да го манипулирате или изтриете от илюстрацията. Използва се в Илюстратор.

Slide Show / Slideshow

Слайдшоу представлява представяне на поредица изображения на екран или дисплей, обикновено в предварително подредена последователност. Смяната на изображенията може да бъде автоматчино на редовни интервали или да бъде контролирано ръчно от водещия или зрителя. Слайд шоу обикновенно се състои от поредица отделни фотографии, проектирани върху екран с прожектор на слайдове. Може да бъде създаден и от видео елементи или комбинирано със снимки и видео които се сменят на опеделен интервал от време.

Slidebar

Страничната лента може да бъде лява или дясна, в зависимост от това от коя страна на основното съдържание се намира. Те се използват за визуализация на менюта, банери, продуктови филтри, блог публикации и новини. За онлайн магазините, мястото е много подходящо за показване на продукти в промоция.

Slider

В терминологията на уеб дизайна терминът "Слайдер" се използва за слайдшоу, добавен в уеб страница. Има много плъгини за слайдери на WordPress както на другите CMS платформи, които ви позволяват да създавате свои собствени Слайдери и да ги добавите към началната си страница, целевите страници, публикациите или където желаете.

Slider Controls

Позволяват на потребителите да задават или променят стойност. Много често срещан пример за това е задаването на ценови диапазон. Друг пример е промяната на нивата на яркост на екрана на телефон.

Smart Object – Смарт Обект

Интелигентните обекти са векторни обекти, които можете да поставяте и редактирате във Photoshop без загуба на качество, независимо колко често ги мащабирате, завъртате, изкривявате или трансформирате по друг начин.

Software

Това са програмите и друга оперативна информация, използвана от компютър.

Source

Source буквално преведено означава "източник" или "извор". Терминът често се използва когато става въпрос за използването на материали, информация, софтуер и др. от други места и източници.

Spine

Spine е основната крива при изписването на буквата "S"

Spline

Математическа крива, определена от няколко точки и евентуално допирателни. Също така, инструмент за начертаването на такива криви.

Spline

Математическа крива, определена от няколко точки и евентуално допирателни. Също така, инструмент за начертаването на такива криви.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео