Pro Bono дизайн услуги

* Тази публикация има за цел да обясни в детайли PRO BONO дизайн ИНИЦИАТИВАТА

Накратко – Pro Bono Дизайн Инициативата на BDG осигурява платформа за свързване на неправителствени организации и каузи с дизайнери, които могат да помогнат с дизайн на доброволни начала. 

Предистория

Здравейте, казвам се Маргарит Ралев и от 2001г. до днес се занимавам с графичен и уеб дизайн професионално. Основател съм на Фондация Българска Дизайн Група , по-известна като БДГ / BDG.
Започнах като фрилансър. След това работих във фирма по специалността, а в последствие през 2004г. стартирах своя собствена практика Ralev.com, която прерастна в студио за бранд дизайн. През годините съм правил стотици поръчки с разнороден дизайн характер (лога, цялостни идентичности, банери, уеб дизайн, принт дизайн, анимации и пр.) за клиенти от България и чужбина. Често тези родни клиенти са били от НПО сектора или отделни каузи, които са имали нужда от качествен дизайн за своята дейност.
Всеки, който работи в този сектор знае за проектите, които се правят или със силно редуцирани бюджети, или изцяло про боно.

“Pro bono” (про боно) е фраза, която се използва, за да характеризира дейности, вършени от специалисти в определена област на доброволни начала (безплатно). Произлиза от латинския израз “pro bono publico” и буквално означава: “за обществено благо“. Това е често срещана практика в Древен Рим, а в днешно време този тип благотворителност е много разпространена в развитите страни. За съжаление у нас тя все още много бавно да набира скорост.

Така се роди идеята за:

Място за български Pro Bono дизайн поръчки

Именно невъзможността да се обслужват всички тези интересни и заслужаващи внимание родни проекти безплатно от едни и същи хора доведе до идеята за портал или място, на което всяко Българско НПО и Благородна Кауза да може да поиска конкретни дизайн услуги про боно.
Към момента съществуват различни алтернативи като Facebook съобщения и лични контакти, бюлетини и др. които организациите ползват, за да решат този проблем.
От друга страна – Българска Дизайн Група има достъп до много дизайнери и поради тази причина реших да направя място, на което двете страни бързо и лесно да обменят информация.

 

Реализация

На този етап реализирахме проекта (с помощата на колегитe-програмисти от Ralev.com) като направихме отделна секция в BDG.bg сайта. Нейният адрес е https://BDG.bg/ProBono/ Как работи системата ?

  1. Писмено се попълва заявка за Pro Bono дизайн услуги.
  2. Генерираният “дизайн бриф” отива в реално време в архив, който е видим за всички дизайнери и има отделна страница, която може да бъде споделяна допълнително
  3. При желание всеки подходящ дизайнер може да поеме конкретната Pro Bono поръчка.

Има още много какво да се желае от системата, но на този етап тя върши чудесно работата, за която е създадена и БДГ ви кани да я тествате за вашия следващ проект.

 

Защо да участвам ?

Ако сте НПО – това е чудесен начин да популяризирате вашата работа и да се срещнете с дизайн професионалисти, които биха могли да прегърнат вашата кауза в срок с конкретни резултати.

Ако сте дизайнер – можете да върнете жеста към обществото и да се ангажирате не просто с помощ към приятел, а с нещо конкретно, което наистина е ваша страст и ви вълнува. В професионално отношение ще получите 2 много ценни неща – 1) портфолио проекти, които ще достигнат до голяма публика и 2) контакти за бъдещи поръчки и проекти.

 

Какво следва ?

Тествайте проекта и ни помогнете да го популяризираме споделяйки този блог пост или директно адреса на услугата http://bdg.bg/probono/ . Нека заедно развием Про Боно културата в България, а с нея и обстановката, в която живеем!

 

 

 

ea_share_count:
{"Facebook":{"share_count":0,"like_count":0,"comment_count":0,"total_count":0},"Twitter":0,"Pinterest":0,"LinkedIn":0,"GooglePlusOne":0,"StumbleUpon":0}
ea_share_count_datetime:
1507044950
custom_permalink:
pro-bono-design-bulgaria

Вашият коментар