Innovation Explorer 2017 – най-добрите моменти от третото издание

На 23.02.2017 г. се проведе третото издание на Innovation Explorer – събитие, което си е поставило за цел всяка година да събира хора от цял свят пред българска публика с идеята да се говори за иновации. Темата тази година беше „Космос, образование и бизнес“. BDG присъства на събитието като партньор и успяхме да чуем интересни неща, които биха били полезни за всички дизайнери, които търсят вдъхновение и нови гледни точки.

sofia1

Силен старт на събитието даде първият лектор – Декс Торик-Бартън, бивш шеф на комуникационния отдел на Space X и основател на Onward. Темата, за която Декс говори бе посветена за ролята на комуникацията в иновацията. Основната му теза беше, че за да сме способни на иновации, трябва да говорим глобален език. Социално-политическия привкус на презентацията му направи впечатление на всички; основна част от историите, които разказваше бяха вдъхновени от кризата с бежанците, военните конфликти в света и демонстрациите за човешки права в САЩ. Краят на участието му засегна бъдещето и нуждата от глобално обединение, правителство на ниво планета, което да мисли за състоянието на света, в който живеем и който искаме да изградим.

dex-brton

Бурни ръкопляскания изпратиха Декс от сцената, а след него започна участието на Емелин Пат-Далстром от Singularity Univeristy. Тя изпрати публиката в „космоса“, разказвайки за професионалния си опит с космически мисии. Публиката беше най-заинтересована от мнението на Емелин за ролята на правителствата в космическите проекти.

emeline-innovation-explorer

Хетрикът на откриването беше завършен с умозамайващата лекция на Шелдън Браун, директор на Центъра за развитие на човешкото въображение Артър Кларк. Шелдън е визуален артист, който е известен със създаването на арт инсталации, стимулиращи въображението на човека. Презентацията му беше хипнотезираща и публиката на усети кога минаха 15-те минути от нея. След финала много от хората в публиката му зададоха лично своите въпроси. Всеки, които би искал да навакса с пропуска да чуе Шелдън Браун на живо, може да открие информация за него и арт инсталациите му в сайта на Центъра за развитие на човешкото въображение.

sheldon-brown-innovation-explorer

Друг лектор, който привлече вниманието ни беше Николас Димитриадис. С приповдигнато настроение, той започна своята презентация атакувайки някои всеобщо приети схващания и накара всички в публиката да се съмняват във въпроса „Има ли дигитална революция?“. В последствие премина към тезата си, че иновацията изисква от човекът да развива не само „мислещата част“ от мозъка си, а и вътрешната част, която „чувства“. Всичко това бе подкрепено от любопитни статистики от областта на невронауката.

В средата на деня за пръв път в рамките на Innovation Explorer се проведе едночасова кръгла маса по темата публично-частни иновационни партньорства, с подкрепата на представители на публичния сектор, бизнеса, академични преподаватели и международни гости.

Следобедът премина под формата на панел с ключови лектори от програмата.

Останалата част от събитието беше съсредоточен около иновациите в конкретни компании като Булбанк, Теленор и др., където бизнес ориентираните участници имаха възможността да чуят за успешните практики в иновациите на големи компании.

“Българска дизайн група” благодари на Innovation Explorer за прекрасното събитие и очаква с нетърпение четвъртото му издание, което ще се проведе през февруари 2018 г.

custom_permalink:
innovation-explorer-treto-izdanie-best-moments
ea_share_count:
{"Facebook":{"share_count":1,"like_count":1,"comment_count":0,"total_count":1},"Twitter":0,"Pinterest":0,"LinkedIn":1,"GooglePlusOne":0,"StumbleUpon":0}
ea_share_count_datetime:
1507121579
ea_share_count_total:
2

Вашият коментар