Българският сайт за сток снимки и видео [интервю с Мартин Симеонов]

Здравей Мартин, как би се представил на колегите-дизайнери, които четат това интервю? Защо трябва да го прочетат без да затворят броузъра?

Честно казано не знам какво да напиша, за да задържа вниманието на някой към екрана. Това е талант, който не мисля, че притежавам :) . Повече съм се вълнувал от визуалния израз на мисли и емоции. Всеки творец е минавал през различни фази на своето развитие и живеейки и творейки в България, знае, че е много трудно да направиш от нищо нещо, а тук се справяме с тази задача доста добре, че и на световно ниво. В следващите редове описвам моето си нищо-нещо.

Занимавал си се с много неща, бил си в различни компании, но как се стигна до решението да пробваш да направиш YES FRAME? Какво представлява проекта?

Винаги съм харесвал пъзели и загатки, което в професионалвн аспект ме запали все повече към откриването на решения по даден проблем, оптимизиране и автоматизиране на процеси. В тази връзка се роди и YES FRAME. Решение на даден проблем или проблеми свързани с авторите на визуално съдържание в България.

Работата ми (2г. в Zographic Film, 6г. в bTV Media Group, 1г. FOX и вече 4г. в Investor Media Group) ме е поставяла в позиция на автор и в такава на клиент и до голяма степен съм запознат с нуждите и на двете страни от личен опит и споделени ситуации от приятели. Кратки срокове, трудно отпускане на бюджети, преговори с автори, цени, условия за ползване на даден кадър, забавени плащания и т.н.

YES FRAME се роди с основната цел да даде решение за автори и клиенти на локално ниво, съобразено с българските закони. Едно място, една онлайн платформа за продаване на сток кадри на България от различни автори.
Място където авторите да творят и да се фокусират над удоволствието да създават своите YES кадри без да мислят за ъплоудване, описване, преформатиране, оразмеряване, конвертиране, клиенти, ценообразуване, различни договори, авторски права и т.н.
Място за фриленсъри творящи в сферата на визуалните форми, които нямат фирма, не искат да се занимават със счетоводство и различни договори, а имат нужда да издават фактури по ДДС. YES FRAME действа като посредник между клиент и фриленсър за изплащането на предварително уговореното между тях заплащане. Издава фактура на клиента, а на фриленсъра урежда съответните данъци и счетоводни услуги.

Имат ли българските дизайнери и видео монтажисти нужда от нашенска сток-банка, което да е специално курирана? Защо популярните световни решения са “различна бира”?

YES FRAME има за цел да обедини авторите на кадри от България под един покрив и да направи откриването им по-лесно за нуждаещите се от такова съдържание или услуги в и извън България. Да улесни връзката с всеки автор или фриленсър за заснемане, монтиране и изработване на визуални форми. Връзка и с мен, който да ги насочи, посъветва и информира за кадри, налични в архивите на YES FRAME и приоритизира нужните им такива за качване в платформата възможно най-скоро.

Какви автори се надяваш да привлечеш в платформата?

Освен професионалналисти тук има много добри фотографи, оператори, дрон-оператори, които не са известни. Това са творци,на които не им се занимава със световни сток банки, а създават кадри на професионално ниво. Радвам се, че избраха да споделят кадрите си с мен и yesframe. Това е само плюс за клиенти, дизайнери и монтажисти. Още едно място, където да открият своя yesframe.

Как върви проекта от предприемаческа гледна точка?

Изненадващо добре. Платформата стартира официално на 02.02.2020 и предвид пандемия, финансова криза и без реклама, вече има продажби и нови автори. Вече са качени към 500 кадъра и при всеки свободен момент добавяме още. Продуктите са дигитални и това много облекчава всички процеси. Няма нужда от доставки, склад и т.н. Един кадър може да се закупи безброй пъти.

Можеш ли да споделиш интересна история от старта на проекта?

Всяка история с всеки автор в yesframe за мен е интересна. С някой се познаваме отдавна, а с други не и с всеки ми е любим момента, в който ми казват, че ще ми изпратят кадри, или са чули вече от някой познат на познат на мой познат за сайта и все по-силно се убеждавам, че светът на творците е малък и бързо се научават нещата. Любим момент ми е откриването на един много важен човек за сайта. Той си знае кой е :) Толкова време си приказваме с него на всякакви теми, а веднъж не му споделих, че се мъча да правя сам сайт… и един ден просто се оплаквах от някакви бъгове по разработването на сайта на други хора пред него и че си търся човек да помага професионално. И хоп –  “Марто, ти правиш сайт…? Ама аз се занимавам с това, защо не си споделил по-рано, бе?” И така :) Много съм му благодарен за всичко!

Сещаш ли се за някоя грешка, която можеше да избегнеш с YES FRAME?
Най-сериозната ми грешка за мен е, че не го направих по-рано. Идея, концепция, име, лого… всичко е регистрирано от над 3-4 години. Яд ме е, че все отлагах работата по него. Днес много работа, утре важен проект… не трябва така. Вярваш ли в нещо твое си, действаш! Няма утре. Сега! Извинения много лесно си намира човек. Един ден просто седнах, направих си дълго списъче с нужните елементи, за да е готов за пускане и всеки ден се стремях да отмятам по нещо. Стоиш по малките часове, учиш, търсиш и правиш. Няма уроци в YouTube как се прави сток сайт, но има уроци за всички отделни елементи, които са нужни за създаването му. И най-важното: няма как без специалист. Просто за някои неща един живот не стига и постепенно успях да намеря точните хора.

Планираш ли да събереш екип, който да ти помага с портала? Има ли хора, които до момента са ти ударили рамо и заслужават да бъдат споменати?

Всички автори в YES FRAME са екипа. Те са най-ценното там. Искам да им благодаря сърдечно за голямото доверие и подкрепа! Цецо, Олег, Розов, Алекс, Ицо и Диляна са първите автори и благодарение на тях, yesframe е пълен с прекрасни кадри от България! Искам да благодаря и на София! С нея започна и идеята за присъствието и на фриленсъри в YES FRAME.

Иначе с голямо удоволствие бих събрал екип за обслужването на самия сайт. Тази платформа предполага създаването на интересен екип от различни сфери. На този етап съм организирал всичко така, че да може да се обслужва бързо и лесно. Предполагам, че с повече автори, съдържание и клиенти, нещата ще си се изградят естествено и разрастването на екипа, обслужващ сайта, ще е обвързано с тези фактори.

Какво е бъдещето на сайта?

Имам много планове за него. Да се развие като криейтив платформа за различни специалисти в създаването на аудиовизуални продукти. Влизаш, избираш си кадри, избираш си монтажист, дизайнер, оператор за допълнителни снимки и всичко е под един покрив. Обучения, изложби, ревюта, съвети… Всичко с времето си. :)

Какви са текущите тенденциите в световен план относно сток-фотографията и видеографията?

Масово се търсят дрон кадри – снимки, видеа, хиперлапс… Дроновете станаха толкова достъпни за всеки творец, а в същото време добавят толкова много стойност на даден проект. Мащаб, драматизъм, красиви цветове. Друга тенденция е реализъм – търсят се реални емоции, без грим, естествено осветление, клатещи се камери… да не изглежда сток. :)

Кои от ресурсите, които присъстват в платформата, са най-трудни за създаване – снимки, видеа с дронове, въздушни таймлапсове или други? Каква е спецификата при тях?

Всичко е трудно. Оборудването на един професионален фотограф, дрон оператор, оператор или всичко в едно може да достигне и 15-20 кг. Красивите места в България са много и не всички са лесно достъпни. Планиране, преход, сетване на техника и много много опити, търпение и не всеки път е успешно. Снимането с дрон може би крие много рискове откъм продукция. Загуба на обхват, рязка смяна на метеорологични условия, човешка грешка могат да доведат до много сериозни щети.

Познаваш ли автори, които се издържат почти или изцяло от този тип дейност?

Познавам много, които постепенно са стигнали до издържане само от заснемане. Пътят е труден и изпълнен с много сериозни инвестиции в умения и техника. Някой от тях са автори в Yes Frame.

Какво би посъветвал всеки, който обмисля да инвестира в създаването на свой сток профил, от който да черпи дивиденти в бъдеще?

Yes Frame е профилиран за кадри от България. За нужното качество – може да види в сайта и да прецени дали има в архива си подобни кадри. Създаваме библиотека от снимки и видеа на места от България. Това е достатъчно. Имаме и категория за мобилна фотография, защото най-добрата камера е тази, която е винаги с теб. Вече спокойно можеш да ползваш снимки от новите телефони и за професионални цели.

Има ли нещо, което пропускат или не знаят дизайнерите, когато работят с масовите сток-банки за снимки и готови дизайни?

Какво е качеството… това липсва в повечето сток сайтове. Специално са добавени в Yes Frame семпли на всяко видео и снимка в мащаб 1:1 с водни знаци, за да може всеки дизайнер или монтажист да провери качеството преди да се закупи даден кадър. Може да тества цветни корекции, да провери за количество шум в картината и после просто да прехвърли манипулациите върху закупения кадър.

Кое е това нещо, което трябва да накара дизайнерите в България (а и по света) да уважават повече правата на тези, които създават готови образи за ползване? Визирам казуса с редовната кражба на кадри и дизайни.

Въпрос на възпитание и уважение. Това е труд. Малко са се научили да уважават собствения си труд, че да уважават чуждия. Да не изменят на принципите си, да бъдат по-добри към себе си и така ще са по-добри и към труда на друг. Ефектът на пеперудата е много силен. Да накланяме везните към по-добро със собствените си дела и пример.

Можеш ли да споделиш 10 кадъра, които са ти любими от YES FRAME?

Имам много любими кадри в сайта от различни автори и такива, които са си мои и свързвам с някаква емоция. Трудно е избера само 10 но ето ги най-любимите ми:

 

От кои световни автори, артисти и дизайнери черпиш вдъхновение? Може ли да ни споделиш 10 твои любими линка или профили?

  1. https://instagram.com/simonsinek/
  2. https://instagram.com/thechrisdo/
  3. https://instagram.com/thefuturishere/
  4. https://vimeo.com/dreamcorepics
  5. Drone Supremacy – https://youtube.com/channel/UCfKiUw6p0IXl6tH5fAI_Pxg
  6. https://adsoftheworld.com/
  7. https://vimeo.com/blurstudioinc
  8. https://instagram.com/petermckinnon/
  9. https://ted.com/
  10. https://instagram.com/motiongraphics_collective/

 Има ли други български проекти с полезни и качествени ресурси, които би желал да препоръчаш на дизайнерите от БДГ?

BDG разбира се. Това е място, което дава много на всички българи, които са поели по творческа кариера. Fontfabric – място, което лично аз посещавам често за вдъхновение и знания в сферата на шрифта :) Drone Supremacy – българин, който споделя знанията си, и от когото всеки, запален по дронове, може да научи много. Dynaphos, Photopavilion и Photosynthesis нонстоп правят уоркшопи, изложби, обучения и т.н. – там съм за срещи с хубави идеи, проекти и теми. Фотофорум – българското мерило за фотографи, поне за мен. Има много добри автори.

YES FRAME е създаден от автори за автори и най-важното в него са те. Да създават, улавят и споделят своите кадри без рамки. Благодаря от името на всички участвали в този проект за отделеното време и внимание!

Виж повече или се регистрирай в YES FRAME от тук: yesframe.com

 

ampforwp_custom_content_editor:
ampforwp_custom_content_editor_checkbox:
ampforwp-amp-on-off:
default
ampforwp-ia-on-off:
default
custom_permalink:
interview-martin-simeonov-bg-stock-site

Вашият коментар