Жюстин Томс за ползите от участието в конкурса „Сайт на годината“

Жюстин Томс е сред пионерите на онлайн маркетинга у нас. Автор е на редица книги на тема онлайн присъствие, сайтове, маркетинг и комуникации в Интернет. Дългогодишен преподавател в НБУ по тези дисциплини. Лектор на национални и международни конференции на тема онлайн комуникации. Ръководител на агенция Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън.

Инициира конкурса Сайт на годината, който ще се проведе за първа година от Фондация за активно развитие на уеб. Специално за Българска Дизайн Група тя отговори на няколко интересни въпроса за естеството на конкурса “Сайт на годината“.

Как бихте представили идеята за Сайт на годината?

Конкурсът има за цел да представи пред бизнеса актуалната тема за доброто онлайн присъствие и за сайтовете като основен комуникационен елемент за всяка фирма, начинание. Чрез Конкурса се задават стандарти, говори се за качество, нови решения, което е от полза и за създателите на уеб проекти и за възложителите им. Конкурсът е една протегната ръка за по-качествен уеб у нас.

Как се роди идеята да направите конкурса?

Има вакуум в говоренето за онлайн присъствието у нас в последните години. Има много формати, които обръщат внимание на технологиите, на социалните канали, а малко за самите сайтове, като основа на всяко присъствие, онлайн и офлайн. Всяка липса е предпоставка за зараждането на нещо ново – ето така стартира идеята!

С какво се отличава „Сайт на годината“ от други конкурси, в които уеб дизайнери и програмисти могат да участват?

Тук подходът при участие и оценяване е комплексен. Има конкурси за дизайнери, отделно за програмисти. Тук не се състезават те поотделно, а екипите – защото сайтът изисква екипен подход и комплексно участие и на различни специалисти за постигането на максимален ефект. Към момента подобен конкурс няма, затова и стартирахме Сайт на годината.

В други държави в Европа провеждат ли се такива национални конкурси? Имате ли наблюдения как влияят върху индустрията и бизнеса?

Разбира се, провеждат се на доста места. И като всеки конкурс – влияят благоприятно. За мен е важно освен преките ползи за участниците да се гради и едно общество от добра и достойна конкуренция на фирмите, предлагащи подобни решения. За това ролята на Конкурса също е важна.

Има различни категории – какви проекти очаквате да вземат участие в тях?

Очаквам най-разнообразни проекти. От фирмени сайтове, през електронни магазини, сайтове на институции, лични проекти, продуктови сайтове, блогове. Всеки е добре дошъл да покаже проекта си и измери силите и представи какво може.

Какво ще се случи след като конкурсът е избрал своите победители? По какъв начин ще бъдат промотирани?

Самото участие е важно. Наградата също, но по-скоро това, да си сред всички, да си част от общност. Победителите ще получат видимост чрез Конкурса, както и статуетки – знаем, че това също е важно за много бизнеси, добавя стойност.

Победителят в категориите ще бъде само един, а участниците повече. Какво трябва да ги мотивира да участват и догодина?

Всеки трябва да се стреми да е по-добър и да се развива. Участниците ще могат да видят нивото, стандарта и да получат насоки накъде да доразвият и подобрят проектите си, за да са по-успешни по принцип. Ако са успешни по принцип – това е достатъчна награда и полза от участието също.

Журито се състои от 45 члена с опит в различни сфери. Следвахте ли някаква определена идея и критерии, когато избирахте тези професионалисти?

Разбира се – от една страна имаме опитни професионалисти с години практика зад гърба си. Опитахме се да са от различни области на онлайн присъствието, за да имаме всеобхватна оценка, а също така и да са от различни места на България, което също е важно и дава на Конкурса национален мащаб.

Имате ли амбиции в бъдеще да превърнете конкурса в по-мащабно събитие на наднационално равнище?

Със сигурност ще работим в тази посока!

Защо трябва да се участва в конкурс за Сайт на годината?

За да сме част от една общност, за да знаем, че сме в час с тенденциите, за да покажем работата си смело, да получим адекватна обратна връзка, за да бъде видян проектът ни от много, много хора допълнително и със сигурност за да сме част от едно хубаво дигитално събитие. Наградата би била само допълнителен бонус в този аспект.

Искрено желая успех на всички участници!
Очакваме сайтовете ви – регистрирайте се още сега!

Можете да се включите в конкруса “Сайт на годината” тук.

custom_permalink:
justine-toms-sait-na-godinata-konkurs

Вашият коментар