Леона Асланова: Innovation Starter вдъхновява, мотивира и размечтава хората да търсят по-уверено пътя си към иновациите.

Леона Асланова е експерт и консултант по иновации с над 15 годишен професионален опит. Основател е на Innovation Starter, първата специализирана агенция за иновации в България, на форума за иновации Innovation Explorer, в партньорство с Капитал и на Академия за иновации (най-голямото публично-частно образователно партньрство у нас), съвместно с водещите университети в България.

Моля, представи се и разкажи какво е Innovation Starter лично за теб.

Innovation Starter е всичко, което аз искам и обичам да работя: образователни инициативи и подкрепа за предприемачеството, учене, писане, партньорства, събития. Стимули и визия за иновациите, и България. Трудно ми е да оприлича на нещо компанията, която сега кара 6-тата си пълна година на пазара, като първата българска агенция за иновации, защото е хем като влакче на ужасите, хем като новата серия на Междузвездни войни – изненадва ме всеки ден.

Какво се промени от първото събитие до сега – каква е промяната, която феновете не виждат?

Форумът ни за иновации Innovation Explorer започна като събитие за ентусиасти с идеята, че виждахме пропуски в диалога за иновациите у нас. Постепенно се превърна в нещо друго. В събитие, което вдъхновява, мотивира и размечтава всяка година хора от бизнеса, студенти, публичен сектор и неправителствени организации да търсят по-уверено пътя си към иновациите. Добавя знание, но и щипка пикантост и провокативност.

В личен план, пред теб вече има нови предизвикателства, но какво беше най-голямото от тях, свързано със случването на този голям Иновативен Форум?

Предизвикателствата пред големите събития (за над 1000 гости) са 2: да не разочароваш и търсенето на финансиране. Първото е свързано с устойчиво поддържане на интерес към темата, качествен подбор на лектори и съдържание, отлична организация. Второто е свързано с това колко и какво можеш да си позволиш. При нас спонсорствата покриват около 50% от преките разходи за събитието и агенцията дофинансира останалата част. Имало е и по-трудни и по-лесни години, но сме благодарни на партньорите, които повярваха в нас и ни подкрепят вече 6 години подред.

През годините сте давали трибуна на разнорнодни иновации и различни технологии, но в контекста на дизайна – коя е твоята любима такава?

В контекста на дизайна и иновациите съм силно повлияна от съвременни архитекти и модни дизайнери като Zaha Hadid,

Thomas Heatherwick, Torry Burch, Tara Jarmon, Herve Leger, които формират моя вкус. Ако трябва да дам пример за иновативен дизайн, най-близо до мен е Seed Cathedral на Heathwick или нещо от изкуството на Кристо Явашев.

Само въпрос на нови инструменти ли е иновацията в дизайна?

По-скоро е въпрос на ново светоусещане и преживяване в света. Сега не сме повлияни от пост-военни теми, а от теми като екология, космос, вечен живот. Всяка епоха има любими и низвергнати теми. Изборът между един или друг подход и инструменти е палитра от решения. Темата на нашия форум за 2020 година е: Don`t mind the gap със закачлива закачка към Лондонското метро, връзката с иновациите и потенциала на България. Визията е географска карта на България заобиколена от страните топ-иноватори САЩ, Сингапур, Швейцария и пр., свързани по парадоксален начин от метро линии. Основната идея е как да затворим границитие в иновациите между България и света.

Каква част от всички иновации според теб минава директно или индиректно през дизайна?

Ако гледаме на дизайна като конструиране, оформяне, рисуване, разхубавяване, би трябвало да отговоря, че е насочен към продукти и услуги. Ти знаеш обаче, че ние се занимаваме и с Дизайн мислене и дизайн на потребителските опит и преживяване, и в този смисъл, всяка иновация е по-добра откъм дизайна си. В широкия смисъл, в който дизайн означава “процесът, по който подобряваме и създаваме нови неща и ги полагаме в света” 100% от иновациите са по-добър дизайн.

Имаш ли любима фраза или цитат от някой от гостите на Innovation Starter, която си запомнила и ползваш често (може да не е свързана с дизайн)?

Имам много. Но ще избера една, без да цитирам автора: “Denying reality to preservе а world view is no a practice confined to cults. Cognitive dissonance is the normal human condition.”

Какво следва за Innovation Explorer като формат и посока? Ще се промени ли нещо? Има ли причина тези, които не са успели да посетят през изминалите години събитието – да го направят в началото на 2020-та година?

Форумът се развива заедно с аудиторията си. Ако има нужда от него ще продължи да съществува, ако остарее като концепция и полезност – ще изчезне. Това няма да се случи през 2020 или 2021 година, защото засега интересът е устойчив и ползите явни. Няма да променяме и формата, защото е доказал, че работи успешно. Един ден концентрирано знание по темата иновации с 20 топ-лектори с 15 мин. презентации, които мотивират, вдъхновяват, замислят, ангажират, провокират е успешната ни формула за успех и ще продължим да я поддържаме.

Ако за вас форумът е за пръв път, подгответе се! Да откривателстваш в света на иновациите иска определена нагласа – любопитство, отдаденост, добро чувство за хумор и смел поглед към бъдещето. Ако сте на тази вълна, значи Innovation Explorer е за вас. И не забравяйте, за да затворим пропастта в иновациите между България и света се изисква дългосрочно усилие, но пътят е почти преполовен, ако си кажем: Don`t mind the gap.

На 20 февруари 2020 г. за шеста поредна година ще се проведе международният форум за иновации Innovation Explorer. Повече за форума можеш да прочетеш тук.

ampforwp_custom_content_editor:
ampforwp_custom_content_editor_checkbox:
ampforwp-amp-on-off:
default
ampforwp-ia-on-off:
default
custom_permalink:
leona-aslanova-innovation-starter-interview

Вашият коментар