Plovdiv Game Jam 2021

В последните десет години много големи международни гейм студиа отвориха офиси в София. Това даде възможност на доста хора да сбъднат мечтата си и да работят в игралната индустрия. Освен това в България започват да се формират все повече независими студиа, които подготвят свои заглавия и ги споделят в онлайн платформите за игри като Steam или в Google Play и App Store. Осмото поредно издание на Plovdiv Game Jam ще даде поле за изява на всички любители на игрите, които желаят да създадат свой прототип на игра.

Plovdiv Game Jam

Както всяка година, последният уикенд на януари е уикендът на Global Game Jam. Като част от него, за осми пореден път в Пловдив ще се състои Plovdiv Game Jam – събитие за разработка на игри, където хората се срещат за един уикенд и заедно създават игри- както дигитални, така и настолни!

Както с повечето мероприятия по време на Ковид пандемията, той ще се проведе онлайн по Discord. Тазгодишното издание на събитието ще бъде удължено от три на пет дни.  Идеята да даде на участниците повече време да се адаптират. Датите ще бъдат от 27ми до 31ви януари.

Всички художници, програмисти и любители на игри, които желаят да създадат свой прототип на игра могат да се запишат. Вземете безплатни билети през сайта на евента: http://bit.ly/plovdiv-game-jam-2021


Plovdiv Game Jam 2020

Как ще протече събитието?

Участниците отново ще бъдат организирани по екипи и ще трябва да създадат начална работеща версия по определена тема. Победителите ще получат награди, благодарение на PIC.bg. Участват обикновено хора на различни възрасти, но предимно студенти, млади професионалисти, ентусиасти. А в предишни издания е имало дори ученици.

Тези, които искат само да наблюдават, без да участват в създаването на игри, може да гледат онлайн стрийма на лекциите и интервютата. Те ще се извъчват в Twitch на https://www.twitch.tv/plovdivgamejam, в YouTube, или на живо в страницата на ‘Забелязано в Пловдив’. Самите участници и организатори ще комуникират в Discord. 

Очаква се интересен обмен на опит с лектори, занимаващи се професионално с разработката на игри. Те ще дискутират интересни теми като UI/UX за игри, дизайн на персонажи, дизайн на звук и музика за игри, виртуална реалност, прототипиране и дизайн на бордови игри. Също така представители на спонсора на Plovdiv Game Jam 2021, Programista, ще бъдат достъпни за директен контакт. 

 

Лектори:

 • Симеон Дотков
 • Магдалена Червенякова
 • Елица Димитрова
 • Сергей Пунчев
 • Julie Heyde
 • Марк Ралев
 • Филип Славов
 • Кристиян Големинов
 • Марио Мусов
 • Мартин Пунчев
 • Мирослав Гаригов

Какви игри ще бъдат прототипирани?

Създателите на игрите не са ограничени в конкретен жанр – играта само трябва да отговаря на зададената от Global Game Jam тема. От това, което забелязахме през изминалите години, най-често срещаните жанрове обикновено са екшън, приключенски игри, стратегически и логически игри за компютър, мобилни устройства (основно 2D и 3D), а също така и бордови игри.
Всичко е позволено – дигитални или настолни игри, виртуална реалност; прототипи, работещи нива, геймплей видеа; real time strategy, first person shooter, simulation, multiplayer/singleplayer, beat’em up, platformer, puzzle, roleplaying.

Какво се изисква, за да се създаде игра за Game Jam-а?

Игрите изискват знания и умения в различни направления – програмиране, рисуване, моделиране на триизмерни обекти, анимация, озвучаване. Всеки участник си избира сфера в която е най-добър и се включва в отбор. Състезателите подобряват способностите си за работа в екип и динамична среда. Качество, което е важно не само в рамките на предизвикателството на Game Jam, но и е приложимо в разработването на игри по принцип. 

Plovdiv Game Jam ще се проведе от 27-ми до 31-ви януари.
Регистрацията за всички любители на игрите, които желаят да създадат свой прототип на игра на събитието, продължава до 29-ти януари. Регистрирай се и вземи своя безплатен билет от тук.

 

ampforwp_custom_content_editor:
ampforwp_custom_content_editor_checkbox:
ampforwp-amp-on-off:
default
ampforwp-ia-on-off:
default

Вашият коментар