BDG Хронология Акценти

Здравей,

казвам се Маргарит Ралев и ще ти разкажа малко за това какво виждаш пред себе си. Части от историята са през моята призма, други – през тази на членовете на БДГ.

Идеята

Всичко започна в една бирария на Шишман (София) през 2005-та година (мисля), когато се бяхме събрали шепа будни дизайнери и бистрихме идеи за това как може да се развие дизайн сцената в България. Коментирахме някои смели предложения, включително и регистрация на НПО, която да е шапка на тези дейности. Мина време и като всяка добра идея,  тази също се разми в ентусиазма на общата отговорност. Концепцията обаче оцеля.

Facebook група

През 2010г., с цел валидация на идеята и преброяване на аудиторията от активни дизайнери, в България създадох онлайн групата:  www.fb.com/groups/bulgariandesigngroup . Благодаря на братя Пунчеви, Димарата и другите активни членове, че подкрепиха начинанието още тогава, както морално, така и с онлайн активността си.

LinkedIn група

През 2012г. се наложи да създам LinkedIn група, тъй като много от хората не ползваха Facebook с работна цел. Както и другата онлайн група, тази също е отворена за професионалисти от дизайн бранша. Поради по-малката пенетрация на Linkedin в България и официалния aнглийски eзик в сайта, групата се разви с по-бавни темпове. Въпреки това към днешна дата (2015г.) тя наброява 300+ члена и е добро място за запознанство с колеги и клиенти.

Регистрация на фондацията

С течение на времето стана ясно, че много хора мислят за едно и също нещо (официална организация), но такава дизайн структура все още липсваше. За това през 2013г., търсейки правилната административна “архитектура”, регистрирах с помощта на Lawfirm.bg – Фондация “Българска Дизайн Група” ( Bulgarian Design Group ). С оглед постигането на реални резултати (повечето НПО-та са тромави структури), беше учредена административна единица, която да може да оперира лесно и бързо (един председател). Заради некомерсиалния характер на фондацията и липсата на ресурс за поддържането на такава, през следващата година и половина тя беше замразена.

Месечните срещи

В момента, в който Facebook групата достигна обем от няколкостотин човека, на органичен принцип, ядрото от тези дизайнери започна да се събира на ежемесечни срещи. Мина почти година и тези срещи за обмяна на опит (skillsharing meetup) с отворени врати станаха традиция. На тях най-активните дизайнери взехме решение да се стартира официалното членство, както и пускането на сайт, който да обслужва тази вече по-сериозна група от професионалисти.

САЙТ

В началото на 2015г. задвижихме стартирането на www.bdg.bg . Това е сайт, който трябва да направи информацията от дизайн бранша по-достъпна за широката публика, като същевременно осигури дискретна дискусионна среда за членовете на фондацията. Радостни сме да анонсираме, че това вече е факт и ви каним да се присъедините тук :)

В момента

На етап сме, в който полагаме основи в отношенията ни с нови партньори и спонсори. Ако вие смятате, че BDG може да ви бъде полезен по някакъв начин – ще се радваме да се свържете с нас.

Бъдеще

Бъдещето ще покаже дали така изграденото дизайн общество е устойчиво и може да се развива органично. Имаме много идеи. Някои от тях са реализируеми, други са по-смели, но като цяло дългосрочната ни мисия е да развием българската дизайн общност и да я направим конкурентна в рамките на международната аутсорсинг (outsourcing) сцена.

ea_share_count:
{"Facebook":{"share_count":0,"like_count":0,"comment_count":0,"total_count":0},"Twitter":0,"Pinterest":0,"LinkedIn":0,"GooglePlusOne":0,"StumbleUpon":0}
ea_share_count_datetime:
1507150313