Емануил Трейман: “Inspiration Photo Conference” ще вдъхновява чрез примера на най-успешните фотографи

Емануил Трейман е израснал в семейство занимаващо се с фотография. Дядо му, чичо му и баща му са видни имена във фотографския живот у нас. През 2011 г. поема организацията на Фотоваканция и оттам тръгва да се специализира в организацията на фотографски събития. От 2017 г. прегръща каузата да се изгради голяма, солидарна фотографска общност, която да помага за популяризирането и развитието на фотографията у нас. Така се появява Клуб Фото Свят, понастоящем Photoworld.bg . За последните 3 години е в основата на над 300 фотографски събития у нас: лекции, сбирки, пътувания, конкурси, изложби, фестивали, конференции и др.

Здравейте, г-н Трейман!
Моля, обяснете какво е Клуб Фото Свят (PhotoWorld.bg) и кой може да се включи в него?

Photoworld.bg e най-големият фотографски клуб в страната. Участието в него е отворено за всеки човек с интерес към фотографията, като се заплаща членски внос. Клубът предлага много възможности независимо на какво ниво сте в развитието си.

Как се стигна до идеята за “Inspiration Photo Conference” ?

Конференцията се появи като естествено продължение на останалите ни дейности. Създадохме нашия клуб, защото искаме да създадем условията хората, развиващи се като фотографи в България, да имат възможността да се реализират успешно у нас и по света. В постигането на тази цел има много неща, върху които трябва да се работи. Оказва се, че един от основните проблеми, е че българската фотография е непозната и неконкурентноспособна на един глобален пазар. Самите фотографи често сами слагат своите ограничения. Стигнахме до идеята да направим събитие, което да вдъхновява чрез примера на някои от най-успешните и влиятелни имена във фотографията. За наша радост, за втора година успяваме да докараме фотографски имена в София от световна величина, които споделят опита и знанията си и ни показват, че в крайна сметка и те са хора като всички нас и не е недостижимо да има български автори, които постигат подобни успехи.

С какво е различна тази конференция и защо един креативен човек трябва да отдели време и ресурси, за да я посети?

Това е събитие, което е създадено, за да вдъхновява. То разглежда фотографията от различни ъгли. Хората, които каним, работят в различни сфери, някои от които, на пръв поглед, нямат допирни точки помежду си. Точно в това е силата на събитието, защото заедно с нещата, които човек очаква, че иска да чуе или да научи, той чува и научава други нови и полезни неща. Конференцията е фотографска, но тя засяга много чисто човешки теми, които ще са полезни на всеки човек, който иска да създава. Засягат се социални теми, изкуство, предприемачество и много други.

By Tariq Zaidi
Автор: Тарик Заиди https://www.tariqzaidi.com/

Считате ли, че един дизайнер би имал пряка полза от това да научи нещо ново в тази близка, но все пак специфична област като фотографията?

Фотографията и дизайна често се срещат. Някои от лекторите, като Флора Борси, са много близки до темите на дизайна, защото тя създава своите изображения от идеи, без да се съобразява с реалността. Поканили сме и няколко автора, които работят много сериозно по чисто документални и социални теми. От тяхната работа може да се научи много за човешката психика и същност, за това какви са хората по света. Събитието е един прозорец към света, който ще промени погледа за всеки, независимо от професията му.

Има ли специални изисквания за хардуер и софтуер, за да може даден посетител да се възползва максимално от конференцията тази година?

Няма подобни изисквания. Конференцията е концентрирана върху човешкия ум и потенциала му да интерпретира света. Всеки сам може да избира инструментите, с които да го прави.

Разкажете за гостите тази година.
Има ли някой, който е по-популярен сред широката публика?

Вероятно най-известното име сред лекторите тази година е Мартин Пар. Това е легендарен документален фотограф, който по много интересен начин изследва бита и порядките на хората в съвременния свят. Той има над 100 издадени книги, автор е на множество филми, куратор, част от една от най-известните и престижни фотографски агенции в света – Магнум.

Всеки един от другите автори също имат забележителни постижения и са познати в своята сфера. Постарали сме се всеки един да е изключителен и не сме правили компромиси с това.

Вече споменах Флора Борси – тя е млада унгарска авторка, която прави много лични и нетипични изображения, в които влага много въображение и изключителни умения в работата с Photoshop. Самите Adobe нееднократно са ползвали нейната работа за реклама на възможностите на софтуера си.

By Flora Borsi
Автор: Флора Борси https://floraborsi.com/

Каня ви да погледнете по-подробната информация на сайта на събитието: inspiration.photoworld.bg Всички лектори са забележителни и тяхното присъствие в София е рядка възможност.

Имате ли лични наблюдения какъв процент от професионалните фотографи в България към днешна дата (2020г.) се занимават професионално и с дизайн?

Трудно ми е да кажа процент. Фотографската и дизайнерската работа изискват познаване на визуалния език. Осъзнато или не, на всеки фотограф му се налага да мисли и за „дизайн“, когато предлага и представя работата си. Обратната взаимовръзка също е интересна и силна. Един добър дизайнер, би трябвало да има знанията и усета, за да се превърне и в добър фотограф.

Има ли и други проекти под шапката на Клуб Фото Свят, за които искате да разкажете?

Правим много и интересни неща. Може би за вашата публика ще е интересна платформата за видеоуроци на фотографска тематика, която разработваме – Photomentor.bg. Надявам се, че ще сме готови с първите си продукции за нея до края на годината. Друг интересен проект е PhotoBUZZ.bg, което е инициатива за продажба на фотография, по която също активно работим в момента и се надявам скоро да види бял свят. Искам да споделя и един калкулатор, който направихме за изчисление на стойността на фотографския труд. С малки условности той би могъл да е приложим и за дизайнерската професия. Може да го намерите тук: photoworld.bg/calculator

По-добра представа за всичко, което правим в Клуб Фото Свят, може да придобиете тук: photoworld.bg/vlez-v-kluba


Какво Ви мотивира да продължавате да развивате най-активния фото-клуб в България?

Искам да има по-добри възможности за всички ни, а най-сигурният начин това да се случи е повече хора да се обединят и работят в една посока. Най-мотивиращото е, когато видя как нашата дейност помага на хората да се приближават към мечтите си.

Можете ли да посъветвате бъдещите фотографи-дизайнери как да подходят когато решат да инвестират в сериозна фото техника за първи път?

Техниката е просто средство, с което да покажете това, което носите в себе си. Моят съвет е да не се стремите към най-доброто по принцип и да се хвърляте в непосилни разходи. Потърсете здравословен баланс между цена и качество, според възможностите си в настоящия момент. Инвестициите в знания и преживявания са много по-ценни.

В контекста на това, че съвременните дигитални фотоапарати снимат отлично както снимки, така и видео – какво е личното Ви мнение за пресечната точка между фотографията и видеографията?

Пресечната точка между двете ще продължи да се размива. Все повече ще говорим за визуални артисти, които работят еднакво добре и с фотография и с видео.

Как се отнасяте към идеята за про-боно фотография? Бихте ли споделили някоя история?

Има каузи и идеи, на които си заслужава да се помага и фотографията често може да е подходящия инструмент. Парите са важни, но има и много по-важни неща. Не мисля да споделям конкретна история, но многократно съм участвал в благотворителни сесии, базари и др. Да помогнеш за нещо, в което вярваш е важно и често – безценно.

Конференцията за фотография Inspiration Photo Conference ще се състои на  8-9 февруари в София. Повече информация можете да видите тук: Inspiration.Photoworld.bg . Линк към Форума (групата) във фейсбук : fb.com/groups/895097930537932/

ampforwp_custom_content_editor:
ampforwp_custom_content_editor_checkbox:
ampforwp-amp-on-off:
default
ampforwp-ia-on-off:
default
custom_permalink:
emanuil-treyman-photo-conference-interview/

Вашият коментар