GEMJI е българска иновативна игрова система, създадена от дизайнери за дизайнери

Иновативна българска игра

GEMJI (Гемджи) е революционна игрова система от 70 магнитни чипа, които оживяват във всяка ръка и са в непрестанна трансформация, както на игралното поле, така и в пространството. Като всеобхватен хибрид между игрова система и 3D магнитен конструктор, GEMJI няма аналог по света.

Концепцията на GEMJI е да бъде игрова система, която се развива и разгръща спрямо броя на играчите, тяхната възраст, настроение и ниво. Всеки GEMJI сет съдържа 70 двулицеви плоски плочки, наподобяващи чипове, но с малко по-различна (квадратна) геометрия. Всяка плочка е носител на минималистичен графичен език. Дизайн маркировката на чиповете съответства на цифрите 0-1-2-3-4, които са подчинени на математически вариации, позволяващи да се играят огромно множество различни игри.

Чрез адаптивния и функционален дизайн игровата система позволява да се играят различни по трудност и характер авторски игри, създадени от избретателя и неговия екип, както и да се адаптират множество класически от типа: Шах, Табла, Дама, Домино, Манкала, Кралската Игра на УР и др. Към днешна дата над 30 игри са вписани в книжката с правила, придружаваща всяка кутия GEMJI. Сред тях има стратегически игри, такива за логика, памет, сръчност, образователни и състезателни. Екипът, развиващ GEMJI, вече е съставил и няколко игри, свързани с разбиране на основите на програмирането – бинарни операции, сортиране на масиви и общи компютърни команди от типа “if this – then that”.

Всеки притежател на GEMJI може да създаде и собствена игра, която да именува по своя преценка, и да входира правилата й като предложение, за да стане достъпна за цялата общност. Всичко това се случва на сайта на GEMJI, който функционира като отворена платформа.

От идея до краен продукт

4+ години прототипиране

Развитието на GEMJI oт идея до завършен продуктов дизайн, разработване и тестване на игри и брандирне отнема на екипа близо 4 години. За Маргарит (Марк) Ралев –  създател на дизайн студио Ralev.com и основател на БДГ – това е първи продуктов дизайн. През голяма част от това време той разучава какъв да е точния материал и форма за GEMJI, търсейки перфектния баланс между функционалност и визия. През останалата част от времето прави стотици тестове (play-tests) с разнородни демографски групи, въвлечени в различни игри.

Тези иначе просто изглеждащи чипове, всъщност са необикновени. От една страна това е заради уникалния графичен език, който те носят (маркирани като 0, 1, 2, 3, и 4 с черти), а от друга – с това, че всеки чип е изработен по специален начин в ултра компактни размери – само 3мм дебелина. Любопитен факт е, че във всеки комплект са заложени над 500 магнита и отнема над 1 човешки час той да се асемблира, за да се получи “магията”.

Гемджи е плод на множество проведени тестове през всяка една от фазите на прототипиране. “Една от най-трудните задачи бе именно да се измисли как да се моделират магнитите, така че всяка плочка да се прикрепя към друга от всяка една страна”, споделя Маргарит. Магнитите са разпределени схематично така, че полетата им перфектно да си взаймодействат. Резултатът от това е здрава връзка между чиповете, която в същото време позволява лесното им закачване и откачване един от друг.

 

От дизайнери за дизайнери

Създаден като елегантна и минималистична модерна играчка, роден в дизайн студиото Ralev.com, мултифункционалността на GEMJI съвсем естествено намери приложение и в ежедневието и динамиката на битието на нас като дизайнери. От една страна няколко пулчета, използвани като фиджет, вършат чудеса за концентрацията. От друга – чрез модулността, адаптивния дизайн и лесното “залепване” на пулчетата едно за друго с GEMJI e възможно лесно и бързо схематично прототипиране на дизайн концепции, тестване на различни композиции за графичен и уеб дизайн, интериорен дизайн, архитектура, и много други. GEMJI e идеален за бърз брейнсторм и тестване на различни идеи с колегите, дори и за създаване на “wireframe” прототипи с клиенти.

GEMJI е проект, който за момента не се е възползвал от външно финансиране и търси своя път по естествен пазарен начин. Както проекта на Петър Захаринов, който бе гост на предходното бдг месечно събитие, GEMJI се бори за глобално внимание и стартира кампания в платформата за групово финансиране Kickstarter.com. Именно кампанията в Kickstarter ще покаже дали идеята на Ралев има потенциала да покори света.

Може да подкрепиш GEMJI и да се сдобиеш с комплект от играта на преференциални цени (-40%) до 23-ти октомври в платформата Kickstarter от тук:
https://kickstarter.com/projects/ralev/must-see-the-gemji-game

След това може да поръчаш своя ГЕМДЖИ комплект от IndieGoGO от този линк: https://www.indiegogo.com/projects/gemji-the-most-versatile-board-game-steam-tool#/

ampforwp_custom_content_editor:
ampforwp_custom_content_editor_checkbox:
ampforwp-amp-on-off:
default
ampforwp-ia-on-off:
default
custom_permalink:
made-in-bg-gemji-magnetic-multigame-system

Вашият коментар