Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква Д

Дизайн

Дизайн най-обобщено е план или рисунка, създадена, за да покаже външния вид и функцията или работата на сграда, дреха или друг предмет, преди да бъде създадена. Добрият дизйн също така помага, нещо сложно да бъде изразено така, че да бъде разбрано по добре.

Дизайн Мислене

Дизайн мисленето е 5-етапен метод за творческо решаване на проблеми. 5-те етапа са: Емпатия: Разберете предизвикателството Дефиниране: Дефиниране на проблема Идея: Обмислете потенциални решения Прототип: Изградете вашите решения Тест: Тествайте вашите решения

Дизайн На Процеса

Дизайн на процеса се отнася до планирането на рутинни стъпки на процеса - бизнес или производствен процес.

Дизайн Система

Това е универсален източник на „истина“ за дизайнерския екип — набор от дизайнерски решения, насоки, ограничения и най-добри практики, към които да се придържат, когато започват нов дизайнерски проект. Google (Material Design), IBM (Carbon Design), Apple (Human Interface Guidelines) имат свои собствени платформи за дизайн системи, до които хората имат достъп и могат да използват.

Дизайн, Ориентиран Към Потребителя

Както подсказва терминът, дизайнът, ориентиран към потребителя, или UCD, е итеративна рамка за проектиране, в която потребителите и техните нужди винаги са в центъра на всяко решение.

Динамичен Банер

Този термин се отнася до банери, чието съдържание се адаптира към поведението на всеки потребител. Това е успешен начин да се ангажира потребителският интерес, тъй като изборът на показваните реклами се базира на предпочитанията на индивидуалния потребител. Динамичните банери спомагат за увеличвние на конверсията.

Диплянка

Печатно издание, обикновено с рекламна цел, което представлява дълга лента, сгъната неколкократно до постигане на по-малък формат и на възможност за разглеждане като албум.

Домейн Име

Думата домейн име идва от английски (domain) и означава област, територия, сфера, владение, обсег. Иначе казано, домейнът (domain name) е интернет име с написването на което ще се заредят вашите интернет страници, когато бъдат създадени и публикувани в световната мрежа.

Достъпен Дизайн

Достъпността или достъпният дизайн е процес на проектиране, който позволява на хората с увреждания да взаимодействат с даден продукт. Това означава проектиране за хора, които страдат от различни състояния като: далтонизъм, слепота, глухота и хора с когнитивни увреждания, наред с други.

Достъпност На Палеца

Лесно запомнящо се като правило. Когато хората използват мобилните си телефони, те обикновено могат да работят само с палците си. Хората не могат да протягат палци към горната или средната част на екрана, така че дизайнерите трябва да обмислят разположението на интерактивните елементи на екрана около това. Горната лява страна на екрана е трудна за достигане с палец, докато долната лява страна е лесна. Долната дясна част и централната част на екрана са изпълними, но не са идеални.

Драсканица

Doodle е нефокусирана рисунка, направена, докато вниманието на човек е заето. Doodle са прости рисунки, които могат да имат конкретно представянезначение или може да са просто абстрактни форми.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео