Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква A

A New York Minute

Модерен израз, който предполага, че ще направите нещо незабавно, без да се замисляте изобщо. Например "Ще отидеш ли на среща с Марк? Аз бих го направила в Ню Йоркска минута"(Без да се замислям). Докато тази фраза може да е предшествала интернет, тя често се среща в онлайн.

A/B Testing

Известно още като разделно тестване. A/B тестването е практиката на сравняване на две версии на уеб страница с една променлива онлайн, за да се определи коя се представя по-добре. Например, разделяне на потребителите между двa призива за действие (Call to Action) единият от които казва „Започнете сега“, а другият „Започнете безплатния си пробен период“, след което се измерва процента на регистрация при всеки от вариантите.

A/B Тестване

Известно още като разделно тестване. A/B тестването е практиката на сравняване на две версии на уеб страница с една променлива онлайн, за да се определи коя се представя по-добре. Например, разделяне на потребителите между двa призива за действие (Call to Action) единият от които казва „Започнете сега“, а другият „Започнете безплатния си пробен период“, след което се измерва процента на регистрация при всеки от вариантите.

Abstraction

Използването на опростени или изкривени форми, цветове или текстури за представяне на предмети или идеи от реалния свят, често използвани в модерното или абстрактно изкуство и дизайн.

Accessibility In Design

Достъпността или достъпният дизайн е процес на проектиране, който позволява на хората с увреждания да взаимодействат с даден продукт. Това означава проектиране за хора, които страдат от различни състояния като: далтонизъм, слепота, глухота и хора с когнитивни увреждания, наред с други.

Accordion Fold

Акордионните сгъвания са прости зигзаг сгъвания с шест панела и две паралелни сгънки, които се движат в противоположни посоки. ... Също известни като Z-folds, акордионните сгъвания са подобни на плисетата на музикалния инструмент, известен като акордеон.

Acid-Free Paper

Хартия, която не съдържа киселини или киселинни химикали, които се разграждат по-малко с течение на времето от киселинните хартии.

Actions Panel – Панел За Действия

Панел, който позволява на потребителя да изпълнява поредица от зададени задачи с едно натискане на бутон.

Adaptive Design

При този тип дизайн се използват предифинирани параметри за определени резолюции. Когато медийните заявки определят какъв е типа на устройството, от което потербителя разглежда страницата, се зарежда версията, която най-много съответства на неговите параметри за оптимално възроизвеждане.

Add-On

Add-on означава добавка, обикновенно към браузъри (Firefox Mozilla) и приложения, като дава добълнителна функционалност като улеснява дадени функции.

Additive Color

Цвят получен чрез наслагване на някои от трите основни цвята – червен, зелен и син. Концепцията на адитивното смесване на цветовете е получаване на нов цвят, чрез добавяне (наслагване). Колкото повече цветове се добавят, толкова по-светъл е резултатът до достигане на бяла светлина. При субстрактното смесване се случва обратното – получаването на нов цят се случва, чрез абсорбиране на части от спектъра на светлината. Например червената боя абсорбира всички други цветове във видимия спектър, с изключение на червеното. Именно заради това, адитивното смесване се получава когато са налични източници на светлина (LED екран, телевизор), докато субстрактното е при смесване физически субстанции (боя).

Additive-Average Color Mixing

Адитивното смесване на цветовете се случва когато два или повече светлинни лъчи от различни цветове се комбинират преди да достигнат окото. Когато обаче имаме масив от много малки лъчи с различни цветове, окото не може да разграничи отделните цветове, тъй като те са твърде малки детайли и ретината възприема „осреднената“ стойност на цветовете. (например когато гледаме малки цветни точки или детайли от далече). Същото смесване се получава, когато цветовете се сменят с много бърза скорост (например въртящ се цветен диск) – не виждаме отделните цветове на диска, а комбинацията която окото успява да „види“.

Adjustment Layers – Коригиращи Слоеве

Прилага цветови и тонални корекции към вашето изображение, слой или група слоеве, без да променя постоянно стойностите на пикселите. Използва се във Фотошоп.

Adnate Serif

Това е Сериф, който плавно се спуска от или към стъблото (Stem/Стем).

Aesthetics

Изследването или философията на красотата в изкуството и дизайна, включително принципите и елементите на дизайна, които създават приятни или привлекателни визуални изяви.

Affordance In Design

“Affordances” - това са "улики", които ни показват какво може да прави даден елемент. В потребителските интерфейси те ясно съобщават на потребителите какво може и какво не може да се прави на екрана.

Agile Approach

Постепенен подход към разработката на софтуер. Вместо да изгради целия продукт наведнъж, "Agile approach" го разделя на двуседмични цикли, по-малки части от потребителска функционалност, които наричаме „итерации“.

Airbrush

Инструмент за сгъстен въздух, който изпръсква фина мъгла от боя или мастило, използвана за илюстрации и ретуширане на снимки.

Alignment

Постигане на баланс в текста чрез оформление. Има четири типични типографски подравнения - център, ляво, дясно и подравнено.

Alpha Version

Алфа версията е прототипна версия на даден софтуер. Тя не е предназначена за официална употреба и се прави с цел да се уточнят функционалности, да се открият и опишат бъгове, които да бъдат отстранени. След алфа версията, следва бета версия.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео