Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Всички термини въведени от Elisaveta Zoeva

Гильош

Гильош или Гильоше (от фр. guilloché) е орнамент, съставен от повтарящи се, преплитащи, разгъващи се вълнообразни линии. В полиграфията се използва така наречената "техника гильоше", за защита на всякакъв тип ценни книжа от фалшификации.Известните на всички ни "банкнотни плетеници", "водни знаци", или гильоши.

Моаре

Моаре (moire) е нежелан дефект в печата, който се появява при наслагването на различните цветове един върху друг. За съжаление процеса е неуловим в допечатните процеси, а се установява в процеса на печат. Корекцията на ъгъла на растерната точка е решение за справяне е проблема.

Ъгъл На Растерната Решетка (Screen Angle)

Решетката е изградена от точки (dots или познати още като dpi). Всеки цвят има определен ъгъл на завъртане на растерната решетка. Черното има решетка, завъртяна на 45° спрямо хоризонтала, цианът ­ на 105°, магентата ­ на 75°, а жълтото на 90°. Целта е да се избегне наслагването на различните цветове един върху друг.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео