Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква T

Tab

Елемент на graphic user interface (GUI), който служи за навигация из информацията, съдържаща се в уебстраниците. Таб-овете групират сходна информация в контекста на обща по-обширна тема, която (информация) е достъпна за потребителя или чрез кликване на всеки отделен таб, или чрез поставяне на курсора върху него. Таб-овете са удобен и ефективен начин да се пести място на уебстраницата, като в същото време се дава достъп на потребителите до голямо количество информация.

Tab Bar

Tab лентите се появяват в долната част на мобилно приложение и “казват” на потребителите къде се намират, като използват лесно различими икони. Те също така позволяват на потребителите да се движат напред и назад между различните секции на приложението. Например в долната част на мобилното приложение Instagram потребителите могат да се върнат на “home page” (основна страница), да използват полето за търсене, да гледат видеа (reels), да пазаруват или да разгледат своя профил.

Tag

В информационните системи Тагът е ключова дума или термин, считан като част от информацията (като например интернет маркер, изображение, запис на базата данни или компютърен файл). Този вид метаданни помага за описването на елемент и му позволява да бъде намерено, както в браузърите така и в отделните сайтове. Такговете също се използват в уеб сайтовете, когато се маркират и се слагат етикети на подобни елементи по даден критерий (цвят, форма, размер тн.) за да се ориентира потребителя по-лесно, без да търси между стотиците продукти в сайта. Най-общо казано те служат за касифициране и подреждане на информация от един и същи тип (блогове, постове, веб магазини и др.)

Task Analysis

Анализът на задачите е процес на изброяване на задачи или стъпки, които потребителят предприема, за да изпълни дадена цел от негова гледна точка. Обикновено се прави по време на ранните етапи от разработването на продукта, за да помогне да се идентифицират и съобщят проблемите в потребителското изживяване.

Template

Темплейт за сайт /нарича се още тема, шаблон, макет/ е съвкупност от файлове, които визуализират съдържанието на сайта. Темплейтът за сайт представлява пакет от файлове за графичните елементи като бутони или менюта, съдържа файлове със записи за използваните цветове, шрифтове и т.н., и файлове в който е внесен код за самия сайт.

Text Fields

Текстовите полета, много просто, позволяват на потребителите да въвеждат текст. Използвани във формуляри или въпросници, потребителите могат да въвеждат един или няколко реда текст.

Texture

Една текстура се определя от повърхностните характеристики на вашето изображение. В дизайна можете да използвате текстури като плат и тухли, за да отразите реалният визуален облик на действителната текстура. За да добиете по-добра представа вижте линка по-долу.

Thumb Reachability

Лесно запомнящо се като правило. Когато хората използват мобилните си телефони, те обикновено могат да работят само с палците си. Хората не могат да протягат палци към горната или средната част на екрана, така че дизайнерите трябва да обмислят разположението на интерактивните елементи на екрана около това. Горната лява страна на екрана е трудна за достигане с палец, докато долната лява страна е лесна. Долната дясна част и централната част на екрана са изпълними, но не са идеални.

Thumbnail

Умалена версия на оригинално изображение, която обикновено служи за по-лесното и бързо преглеждане на множество изображения и/или помага уебстраниците да бъдат зареждани по-бързо, тъй като по-малкият размер на изображенията не натоварва процеса на зареждане.

Thumbnail Sketch

Малка груба чернова на изображение, начертано от дизайнер по време на фазата на концептуализация на дизайнерския проект.

Tiff

Tag Image File Format, съкратено TIFF или TIF, е графичен файлов формат за съхранение на растерни графични изображения, популярен сред графичните художници, издателската индустрия и фотографите. TIFF се поддържа широко от сканиране, изпращане на факсове, текстообработка, оптично разпознаване на знаци, манипулиране на изображения, настолно публикуване и приложения за оформление на страници.

Timeline Panel

Панелът на "времевата линия" е мястото, където видеоклипът ви се оформя във който и да е от софтуерите за видео обработка (включително Photoshop). Чрез плъзгане на елементи от панела на проекта или монитора, който ползвате за източник и поставянето им в желания ред, създавате последователност от клипове и събития, които се пускат в хронологчния ред от ляво на дясно.

Tint

Tint (нюанс) е разнообразието на един цвят. Craftsy (линкът по- долу) обяснява, че нюанса се създава, когато добавите бяло към всеки оттенък от цветното колело. Това осветява и отслабва оттенъка, което го прави по-малко интензивн.

Title / Page Title

В уеб дизайна "Title" или заглавието на страницата е може би най-важно от гледна точка на уеб маркетинга. Заглавието на страницата се показва в заглавната лента в горната част на браузъра и дава на хората и на "паяците" на търсачките бърза представа за съдържанието на страницата. Заглавието обикновено се показва и в SERP's. Въпреки че е важно да имате богат на ключови думи Тайтъл за всяка страница на сайта си, общият консенсус е, че уникалното заглавие е по-ефективно при насочването на трафик към сайта Ви в дългосрочен план.

Toggle

Те действат като превключвател между две състояния - включване и изключване, позволявайки на потребителите да променят настройката между тях. Например, превключвател може да се използва в настройките на телефон за включване или изключване на Wi-Fi или Bluetooth връзки.

Tonal Range – Тонален Диапазон

Диапазонът на нивата на яркост в изображението от най-тъмното до най-светлото. Използва се във Фотошоп.

Tone

Светлината или тъмнината на елемент от дизайна. Тонът на нюанса може да се промени чрез увеличаване на нивото на неутрално сиво.

Tooltip

Когато потребител задържи курсора на мишката над определен елемент, се появява подсказка, която го обяснява допълнително. Например, когато бъде поискан CVV номер в онлайн магазин, обикновено се появява подсказка, която казва къде се той на кредитната или дебитна карта.

Trace

Трейс, иначе казано на "проследим" или да начертаем нещо въз основа на друго, като го използваме за основа и рисъваме върху него. Има много начини за трейсване, но когато се използва този термин най-често става съпрос за прерисуване или скициране в някоя от популявните програми за чертане и рисуване като Photoshop и Illustrator. Прерисуването и чертането на лампа с оризова хартия също е Трейсване ама никой не ми казва така по нашите ширини. Има и софуери които могат да го правят вместо вас и да ви спестят доста време и работа.

Tracking

Тракингът е подобно на Кернингът, тъй като се отнася до разстоянието между буквите или знаците. Но вместо да се фокусира върху разстоянието между отделните букви (kerning), проследяването измерва пространството между групите букви (думите).
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео