Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Всички термини въведени от Rumen Kotsev

Abstraction

Използването на опростени или изкривени форми, цветове или текстури за представяне на предмети или идеи от реалния свят, често използвани в модерното или абстрактно изкуство и дизайн.

Aesthetics

Изследването или философията на красотата в изкуството и дизайна, включително принципите и елементите на дизайна, които създават приятни или привлекателни визуални изяви.

Assets

Всеобхватен термин, отнасящ се до всички материали, необходими за успешно завършване на проект. По отношение на дизайна, обикновено се отнася до текстово съдържание, графики, снимки, видеоклипове и аудио файлове.

Asymmetry

Липсата на симетрия или баланс в дизайна, често използвана за създаване на усещане за динамика, енергия и визуален интерес.

Branding

Процесът на създаване на уникална идентичност за продукт, услуга или компания, често постигнат чрез използването на лога, цветове и други дизайнерски елементи.

Calligraphy

Изкуството на декоративния почерк, често използвано в типографията и графичния дизайн, за да добави елегантност и стил към текста.

Color

Визуален елемент на дизайна, който се отнася до нюанса, наситеността и яркостта на светлината, както се възприема от човешкото око. Цветът може да предизвика различни емоции и настроения и може да се използва за предаване на смисъл в дизайна.

Communication Design

Използването на дизайн за предаване на информация и идеи, често използвани в рекламата, маркетинга и визуалната журналистика.

Composition

Подреждането на елементите в дизайна, включително тяхното разположение, размер, пропорция и разстояние, което създава единно цяло и предава послание или идея.

Concept

Основната идея или тема, която ръководи създаването на дизайн, често използвана за изразяване на послание, предизвикване на емоция или решаване на проблем.

Content Management System (Cms)

Софтуерно приложение, което позволява на потребителите да създават, управляват и публикуват цифрово съдържание, често използвано в уеб дизайна за опростяване на процеса на актуализиране и поддръжка на уебсайтове.

Contour

Очертанията на обект.

Craftsmanship

Умението и вниманието към детайла, които влизат в създаването на висококачествен дизайн, често използвани за създаване на усещане за артистичност, елегантност или лукс.

Cta (Call To Action)

CTA може да е най-важната част от дизайна, защото тя казва на потребителите какво искате да направят.

Cursive

Стил на писане, при който всички букви в една дума са свързани.

Data Visualization

Използването на дизайн за представяне на данни и информация по ясен и ангажиращ начин, често използван в инфографики, диаграми и карти.

Depth

Възприеманото разстояние или размерност на дизайнерските елементи, често използвани за създаване на усещане за реализъм, пространство и дълбочина.

Emphasis

Използването на дизайнерски елементи за създаване на фокусна точка или за привличане на вниманието към конкретна част от дизайна, често използвано за създаване на усещане за йерархия и визуален интерес.

Fold

Частта от уеб страница, която се вижда без превъртане, често се счита за най-важната област за ангажиране на потребителите и предаване на ключова информация.

Functionality

Способността на дизайна да изпълнява предвидената си цел или функция, често използвана за приоритизиране на използваемостта, достъпността и потребителското изживяване.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео