Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква M

Margin

Когато започнете да "дизайнвате", ще чуете думите "Мажин" и "Падинг", хвърлени наоколо. Много бързо трябва да разберете, че те се отнасят до пространството между елементите. Отначало те биха могли да изглеждат объркващи, тъй като изглежда, че и двете са свързани с бяло пространство около елементите. Въпреки това, след като разберете разликата между Маржинът и Падингът, ще можете да вземате по-добри решения за вашият дизайн. Падина е пространството, което е вътре в елемента между елемента и неговата граница, също така върви около четирите страни на съдържанието с което можете да насочвате и променяте всяка страна на садържанието със CSS. Маржинът е пространството между границата и следващия елемент. Пространството извън границата между него и другите елементи е Маржинът. Подобно на Падингът, и Маржинът е възможно е да насочвате садържанието във всички посоки така, че да пасне на вашите уеб решения.

Marquee Tool

Инструмент в повечето програми на Adobe. Този инструмент се използва за изготвяне на избори въз основа на геометрични форми. По-конкретно инструментът за маркиране ви позволява да рисувате правоъгълни, елиптични и други геометрични селекции.

Matte Paper / Matte Finish

1. Матовата хартия е обикновена хартия, която е покрита с тънък слой мастиленоструйно покритие. Това покритие означава, че всяка капка мастило, която идва от мастиленоструйния принтер, се приема правилно, което осигурява изключително професионално покритие. 2.  Матовата хартия има полу-гланцово покритие, даващо висококачествено принтиране, но липсват живите ефекти на гланца. Тя не произвежда отблясъци и е устойчива на размазване и отпечатъци, оставени от пръсти.

Mean Line

Горната (въображаема) точка на всички малки букви без изкачвания. Също така се нарича "x-height"

Metaverse

Споделено виртуално пространство, до което потребителите имат достъп чрез интернет и могат да взаимодействат с други в компютърно генерирана среда. Технологии като виртуална реалност (VR) и аугментирана реалност (AR) се комбинират в метавселената, за да създадат усещане за „виртуално присъствие“.

Milestone

Milestone е камък, разположен до пътя, който маркира разстоянието на километри до определено място :) Разбира се в дизайна нямаме точно това предвид. Терминът Milestone ползваме когато искаме да маркираме определен едапи от работата, по проекта, по който работим.

Mobile-Friendly

Всеизвестен факт е, че все повече хора “сърфират” през мобилните си устройства. Ако един уебсайт не е оптимизиран, така че да се вижда еднакво добре на всякакви устройства, то значи е време за респонсив редизайн (responsive re-design). Което освен всичко друго, оказва влияние и в класирането му при търсения в google. Това е един от бързо изменящите се онлайн трендове.

Mockup

В производството и дизайна мокъп е макет (модел) в умален или реален размер на дизайн или устройство. Създава се с цел демонстрация, оценка на дизайна, промоция и най-вече обратна връзка от потребителите.

Monochromatic Colors

Цветове, принадлежащи на цветна схема изградена от един (базов) цвят и неговите сенки (цвета с добавено черно), отенъци (цвета с добавено бяло) и нюанси (с добавени бяло и черно едновременно).

Monospace

Monospace шрифт (известен също като фиксиран, с фиксирана ширина или непропорционален шрифт) е шрифт, чиито букви и знаци заемат едно и също хоризонтално пространство. Това го различава от шрифтове с променлива ширина, където буквите и интервалите имат различни ширини. Този вид шрифтове са обичайни за пишещи машини и за насищане на компютърен код.

Mood Board

Mood board е тип колаж, състоящ се от изображения, текст и проби от обекти в композиция. Тя може да се основава на зададена тема или може да бъде произволно избран материал. Mood board може да се използва, за да дадете обща представа за дадена тема. Те могат да бъдат физически или цифрови и могат да бъдат "изключително ефективни" инструменти за презентация.

Moodboard

Това е визуален инструмент, който показва нашите концепции и визуални идеи . То е добре обмислено и планирано подреждане на изображения, материали, части от текст и т.н.,в композиция, което има за цел да предизвика или представи определен стил, идея, усещане или концепция.

Motion Graphics

Motion graphics или накратко mograph е вид анимация, в която присъстват движещи се графични елементи или текст, обкновено комбинирани с аудио за ползване в мултимедийни проекти. Това, което ги отличава от стандартната анимация, е че обикновено не са базирани на история или пресъздавани от герой, а по-скоро предстваляват анимирани абстрактни обекти и форми, като лога например. Именно заради тази характеристика, намират по-широко приложение в рекламата, видео ефекти, филми, телевизията , интерактивни приложения и т.н.

Move Tool

Инструмент в повечето програми на Adobe, който служи за преместването или хващането на определени елементи.

Multimedia Design

Дизайн на мултимедийни инструменти, като банери, презентации, рекламни клипове, сплаш скрийнове, онлайн игри и други, които позволяват интерактивно и атрактивно поднасяне на посланията. Чест похват в мултимедийните материали е употребата на звук.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео