Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква C

Calibration

Цветова настройка за осигуряване на точно и консистентно (еднакво) възпроизвеждане на цветовете на различни устройства. (десктоп монитор, таблет, телефон, принтер и т.н.)

Caliper

1.Дебелината на хартията, изразена в една хилядна от инча, страница на инч (ppi), микрон или страница на сантиметър (ppc) 2. Устройство, прикрепено към печатна преса, което улавя двойни страници по време на принтиране или липсващи подложки измежду принтираните страници

Calligraphy

Изкуството на декоративния почерк, често използвано в типографията и графичния дизайн, за да добави елегантност и стил към текста.

Camera Cut

В пост-продукцията и монтажа на видео/филми отрязването е внезапен, но обикновено тривиален преход от една сцена или филм към друг, при който кадърът се сменя рязко,без специялен ефект. Терминът се свърва с физическо отрязване на филмовата лента, както и с визуална „пауза“.

Camera Raw Filter

Camera Raw Filter е подгрупа на Adobe Camera Raw, която обработва необработени данни от камери и позволява повече контрол върху начина, по който данните от камерата се интерпретират в изображение. Camera Raw Filter предоставя инструменти за поправка на изображения: коригиране на експозиция, цвят, детайлност, винетиране, оптика, рязкост, баланс на бялото, червени очи, премахване на петна и геометрия. Освен това има подробна хистограма, показваща изрязване на цветовете (максимална яркост/наситеност). Camera Raw Filter работи с 8-битови, 16-битови, RGB, скала на сивото и многоканални изображения и интелигентни обекти. Този филтър стартира друг прозорец с опции. Филтърът Camera Raw е част от разширените филтри на Adobe Photoshop.

Canvas

Canvas буквално преведено е платно. Това е работното поле, в рамките на което можете да работите. Някои елементи в слоевете могат да лежат извън него, но при сливането на всички слоеве, те ще бъдат изрязани.

Cap Line

В типографията: Въображаемата линия, която маркира горната граница на главните букви, както и на асендърите на някои малки букви.

Captcha

Акроним на C(ompletely) A(utomated) P(ublic) T(uring) (Test to Tell) C(omputers and) H(umans) A(part)- автоматизиран тест, чрез който се проверя дали човек, а не компютър, използва дадената система или уебсайт, при който се очаква потребителят да въведе набор от случайно избрани изображения, букви и/или цифри или да реши проста задача в посочено поле; обикновено captcha се използва като мярка за сигурност срещу извличане на информация от външен софтуер.

Card

Картите са компонент на потребителския интерфейс, включващ съдържание и действия касаещи една обща тема. С квадратна или правоъгълна форма, те имат вид на визитна картичка и могат да включват бутони, текст и изображения. Целта зад това е да се избегнат дълги текстове и да се изобрази повече сканируемо съдържание. Въпреки че потребителите може да не са запознати с концепцията на картата от гледна точка на дизайна, те веднага знаят как да ги използват, тъй като те са идентични с физическите карти.

Carousel User Interface

Част от интерфейс, който показва информацията чрез набор от елементи, които можем да плъзгаме или по някакъв начин да преместваме, като по този начин сменяме изгледа. Може да бъде слайдшоу от изображения, текстове, видеоклипове или комбинация от всички тях.

Channel Mixer

Корекция, която позволява на потребителя да промени отенъка на изображението и най-често се използва за корекции, направени на черно-бели изображения.

Checkboxes

Позволяват на потребителите да „маркират“ или „махнат отметка“ от поле на екрана. Всеки елемент работи индивидуално, но потребителят обикновено може да чекира повече от един елемент. Обикновено може да видите „checkbox” във формуляр за кандидатстване или анкета.

Chromaticity

Качеството на цвета, независимо от неговата яркост. Хроматичността се състои от два независими параметъра - нюанс (hue) и наситеност (saturation). Тези параметри произтичат от трихроматичната визия при хората, която се приема от повечето модели в цветната наука.

Chunking (Grouping)

Групирането се използва от дизайнерите за разделяне на големи части от информация, изображения или текст на по-малки части, което ги прави по-лесни за разбиране. Когато елементи или информация са „разделени“ в един и същ „регион“ на уеб страница или приложение, се смята, че те са свързани.

Cicero

Cicero или Цицеро е мерна единица, използвана в типографията в Италия, Франция и други континенталноевропейски страни, използвана за пръв път от Панарц и Сюйнхайм през 1468 г. за изданието на Epistulae ad Familiares на Cicero. Размерът на шрифта по този начин придобива името Цицеро. Той е 1/6 от историческия френски инч и е разделен на 12 точки, познат като френски точки или точки на Didot. Единицата cicero е подобна на английската pica, въпреки че френският инч е малко по-голям от английския инч. Има около 1.063 pica/cicero; като pica е 4.23333333 mm и cicero е 4.5 mm.

Clickstream

Представлява пътя на кликания в уебсайт, приложение и т.н., осъществен от потребителя, при дадена му конкретна задача, така че да постигне целта й.

Clipping Mask – Подрязваща Маска

Обект или група, чиято форма маскира други произведения на изкуството, така че да се виждат само областите, които се намират във формата. Използва се във Фотошоп и Илюстратор.

Clone Stamp Tool

Инструментът Clone Stamp ви позволява да рисувате една част от вашата снимка върху друга. Това най-често се използва за дублиране или премахване на обекти. Той копира цвета и текстурата, вместо да ги смесва.

Cmyk

Абревиатура от Cyan, Magenta, Yellow, Key (Black). Това е субстрактивен цветен модел използван при печат, тъй като мастилото служи като филтър и отразява само определен цвят от спектъра.

Cmyk (Cyan, Magenta, Yellow, And Key/black)

Цветният модел CMYK (процесен цвят, четири цвята) е подстрачен цветен модел, използван в цветен печат, и се използва и за описание на самия процес на печат. CMYK се отнася до четирите мастила, използвани при някои цветни печати: циан, магента, жълто и ключ (черно). Използва се в Принт дизайна поради спецификата на цветното принтиране.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео