Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква K

Kebab Menu Icon

Вид иконка, част от потребителския интерфейс, която се състои от три вертикални точки. Тя репрезентира набор от допълнителни групирани опции, по които потребителят да навигира. Иконата най-често се намира в горния десен или горния ляв ъгъл на екрана или прозореца.

Kerning

Кернинг се отнася до разтоянието между две конкретни букви (или други знаци: числа, пунктуация и т.н.), а процесът на коригиране на това пространство подобрява четливостта.

Key Frame

За да се създаде илюзия за движение, в анимацията и киното се използват бързо сменяващи се изображения (кадри), които се различават минимално едно от друго. Ключов кадър се наричат картинките, които определят началната и крайната точка на всяко плавно движение. Позицията на ключовия кадър върху хронологията (лентата) определя времето на движението - в кой момент започва и кога свършва.

Key Performance Indicators Kpi

KPI, или ключови показатели за ефективност, са измерими стойности, които помагат да се разбере и проследи колко добре се справя даден продукт.

Knolling

Кнолингът е подреждане на различни обекти, така че те да са на 90 градуса ъгли един от друг, и след това ги заснемат отгоре. Тази техника създава много симетричен вид, който се чувства приятен за окото.

Kарта

Картите са компонент на потребителския интерфейс, включващ съдържание и действия касаещи една обща тема. С квадратна или правоъгълна форма, те имат вид на визитна картичка и могат да включват бутони, текст и изображения. Целта зад това е да се избегнат дълги текстове и да се изобрази повече сканируемо съдържание. Въпреки че потребителите може да не са запознати с концепцията на картата от гледна точка на дизайна, те веднага знаят как да ги използват, тъй като те са идентични с физическите карти.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео