Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква W

Warm Colors

Топлите цветове се правят с червено, оранжево жълто и различни комбинации от тези цветове. Те дават приятелски, щастлив, уютено усещане.

Watermark

Полупрозрачен дизайн, отпечатан върху хартия или цифрово изображение. Понякога се използва като характеристика на дизайна или за предаване на съобщение като информация за авторски права или име на автора.

Web Design

Уеб дизайн е аранжиране елементите на един сайт – хипертекст (линкове), компютърна графика, компютърна анимация, звук, по определен начин за представяне на сайта след това от уеб браузър, най-често по визуален път. Уеб дизайнът включва изработване на една или повече уеб страници, които се организират чрез набор от вътрешни препратки (хипер връзки).

Web Development

Web development е работата, свързана с разработването на уебсайт за Интернет (World Wide Web) или интранет (частна мрежа). Може да варира от разработване на единична статична страница с обикновен текст до сложни уеб приложения, електронни бизнеси и услуги за социални мрежи.

Web Safe Color

Това е опция в софтуерите, когато се избирта определен цвят да помогне като избере най - близкия цвят като стойност, за да се възпроизведе приблизително еднакво на всички уеб устройства.

Website Template

Темплейт за сайт / нарича се още тема, шаблон, макет/ е съвкупност от файлове, които визуализират съдържанието на сайта. Темплейтът за сайт представлява пакет от файлове за графичните елементи като бутони или менюта, съдържа файлове със записи за използваните цветове, шрифтове и т.н., и файлове в който е внесен код за самия сайт.

Weight

Под Weight или Тежест, се има предвид относителната дебелина и плътност на отделните символи (буква, знак, цифра) от едно семейство. Правилната терминология за теглото никога не е точно определена. При шрифтовете, използвани за непрекъснато четене, обикновено се използват две тежести на оригиналния дизайн, наречени "Regular" или "Light" и "Boldface". Шрифтовете с квадратни Серифи и Санс Серифи имат осем или девет различни "Тегла", описани по различен начин от всеки шрифт дизайнер. Най-вероятно тази неточност никога не може да бъде коригирана. За да видите добър пример вижте линка по долу.

White Space

Бялото пространство, често известно като отрицателно пространство, се отнася до областта на дизайна, която е оставена празна. Това е пространството между графичните елементи, изображенията, копираното и всичко останало на страницата. Въпреки че е известно като бяло пространство, може да бъде всеки цвят. Изключителен пример за бяло пространство е началната страница на Google. Почти пълен с бели полета, за да се насърчат потребителите да се фокусират върху лентата за търсене: виж линка по-долу.

Widget

Това са тези така полезни джаджи на мобилните ни устройтва или десктоп компютри които ни улесняват живота като ни показват различна желана от нас информация без да се налага да правим нищо за да я видим. Например това са : времето, часовника, календара, стоковата борса, различни новини и тн. Тъй като това са малки отделни програми или приложения са много удобни и не ни пречат на усновната работа с компютъра или мобилното устройство.

Wireframe/ Website Wireframe

Опростена, черно-бяла скица на елементите, съдържащи се на страниците на даден уебсайт- тяхното разположение, големина, характеристики, както и схематично очертаване на полетата за конверсия и навигацията на цялостния уебсайт. Wireframes (уаиърфрейм(с)) не използват цветове, различни шрифтове, логота или други елементи, които биха отнели фокуса от основната им цел, която е структурата на уебсайта да бъде изградена толкова ефективно и функционално така, че той да може да се адаптира към промяна в обема на информация, съдържаща се на него, смяна на целите на уебсайта и/или увеличение на трафика, които минава през него.

Word Space

Word Space или пространството между думите. Когато шрифтът е настроен на FL / RR, пространството между думите може да е с фиксиран размер, но когато шрифтът е гъвкав, пространството между тях е свободно, то Word Space трябва да е еластична.

WordPress

Най, най - общо казано, Wordpress е безплатен софтуер за публикуване и създаване на уеб сайтове и система за управление на съдържанието (Content Management System - CMS). Софтуерът е с отворен код, който позволява на разработчиците да създават широк спектър от безплатни и платени приставки (plug-in), теми и джаджи (widgets). Wordpress е общо считан за лесен за използване и е CMS избор за почти 75 милиона уеб сайтове.

Workflow

Или така наречения Работен Процес, този термин се използва най - често когато трябва да опишем какви са свъпките и организацията когато работим по дадена задача или проект.

Workspace – Работно Пространство

Работната зона в програмите на Adobe, включително главното меню, лентата с опции, прозорецът на документа, панелът с инструменти, менюто за превключване на работното пространство и панелите.

Www / World Wide Web

Световна мрежа, Мрежата, уеб – съвкупността от всички уеб сайтове, достъпни чрез Интернет.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео