Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква B

Back-End Developer

Back-end разработчиците са експертите, които изграждат и поддържат механизмите, които обработват данни и извършват действия на уебсайтове. Те участват в съхранението на данни, сигурността и други функции от страна на сървъра, които не можете да видите.

Background

Под Бекгаунд може да се разбира най-общо "това което е зад фокуса на основният обект". Веднага даваме пример: Във фотографията е всичко това което се пада ЗАД обекта на фокус (дървета, сгради и тн.). В дизайна е основният цвят или шарка която сте избрали да стои ПОД основните ви елементи. В музиката също има Бекграунд, който се явява основният ритъм върху който се надгражда целия хит.

Backlog

Това е списък със задачи за изпълнение. Списъкът е с приоритети и в идеалния случай задачите ще трябва бъдат изпълнени в посочения ред

Balance

Този термин се отнася до разпределението на визуалните елементи в дизайна. Балансираният дизайн обикновено е привлекателен визуално, но небалансираната графика може да се използва, за да насочи окото към най-важната информация.

Banner

Наричан също banner ad, това е, в общият случай, правоъгълно рекламно каре, разположено над, под или в страни на основното съдържание на уебстраница. Banner е свързан с уебсайта на рекламодателя, затова кликване върху банера дава достъп до продуктите или суслугите, които са рекламирани чрез него. Съвременните технологии дават възможност банерите да съдържат аудио и видео, наред с текст и изображения.

Bas Relief

Bas Relief използва цветовете на предния план и фона, за да замени съответно тъмните и светлите области на изображението, създавайки леко повдигната текстура като шарено или износено кадифе. Параметрите му са детайлност, гладкост и посока на светлината. Bas Relief работи върху 8-битови, RGB, сиви и многоканални изображения и интелигентни обекти. Този филтър е част от галерията с филтри и използва текущо активните цветове на преден план/фон. Bas Relief е част от разширените филтри на Adobe Photoshop.

Baseline

В типографията базова линия (също срещана като начална или редова линия) е невидимата подравняваща линия, върху която са разположени буквите (редът върху, който пишем).

Bento Menu

Наречено на японски тип кутия за обяд, чиято опакова подрежда ястията в спретнати секции, менюто „Βento“ прилича на решетка “grid”. Предоставя преглед на множество елементи наведнъж. Често се използва за отваряне на меню с различни приложения, решения или функции в рамките на един и същи продукт, като може бързо да се превключва между тях. Тази икона се намира в горния десен ъгъл на GOOGLE.

Beta Version

Бета версия се използва за софтуер, който е пуснат вече онлайн, но в изпитателна фаза. Често в нея има бъгове, и целта е те да бъдат открити и оправени, Бета версиите бива отворени (публични), или затворени (с ограничен достъп). Преди бета версията съществува и етап alpha версия.

Bezier Curve

Във векторните графики, кривите на Безие се използват за моделиране на гладки криви, които могат да бъдат мащабирани до безкрайност. Те са всързани с така наречените в графичните програми „пътечки“ – комбинации от свързани криви на Безие. Пътечките не са обвързани с ограниченията на растеризираните изображения и са интуитивни за промяна.

Bitmap

Файлов формат с растерно графично изображение, където всеки пиксел или "bit" е дефиниран от един цвят. Всички битове, комбинирани заедно, са подредени, за да съставят по-голямото изображение. Частта "map" на името препраща към размерите на изображението и инструкциите за това как са подредени битовете.

Blackletter

Blackletter или Black Letter (черна буква или черно писмо), известен също като готически скрипт или текстура, е скрипт, използван в цяла Западна Европа от около 1150 г. до 17-ти век. Тя продължава да се използва в датския език до 1875 г. също и в немския език до 20 век. Fraktur е забележителен скрипт от този вид и понякога цялата група "Blackletter" е неправилно посочена като Fraktur. "Blackletter" понякога се нарича староанглийски, но не трябва да се бърка със стария английски (или англосаксонски) език, който предхожда "Blackletter" от много столетия и е написан на "Insular script" или в руните на Фургор преди това.

Bleed

Отпечатан текст и/или изображение, които достигат ръба на страницата, след като тя е била подрязана.

Blend Modes

Задаването на режим на смесване контролира как изображението, върху което работите, се влияе от рисуването или инструмента за редактиране. Основният цвят е цветът в оригиналното изображение. Цветът, който искате да приложите към вашето изображение, е цветът на смесване.

Blending – Смесване

Серия от опции за регулиране на начина, по който се появяват цветовете, когато един слой наслагва друг слой. Използва се във Фотошоп.

Blur Tool

"Blur" само по себе си означава мъгла или нещо което е замъглено и размазано, също така се използва като термин в софтуерите за фото манипулация и обработка като Photoshop и др. Всеки ход, направен с помощта на инструмента Blur, ще намали контраста между засегнатите пиксели, което ще ги направи размазани.

Body Copy

Това е основната част от текста в определен дизайн или публикация - текстовото съдържание във всеки уебсайт, съдържанието на книга, дори това което в момента четете е Body Copy.

Bold

Bold е вид "тежест" на шрифта. По-черна, по-тежка и одебелена разновидност на шрифта, в сравнение с тежеста на шрифтовете от семейството "Роман". Използва се за заглавията и когато трябва да се даде важност на текста. Първият Болд шрифт е бил създаден около. 1800 г. в Лондон от Робърт Торн (1754-1820) като единствено се ползвал за плакати и заглавия. Болд шрифтове се ползват от края на 19 век.

Booklet

Booklet от англ. book книга и умалителното let - с две думи 'малка книга'.

Bookmark

Тове е разделителя, който поставяме между страниците, когато оставяме книгата или списанието за да не изгубим до къде сме стигнали. Същото е и Уеб Букмарка. Всеки браузър позволява да си отбелязвате уеб страници, които не искате да загубите, когато го затворите, а искате да знаете къде сте били и това което сте гледаи по рано.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео