Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква U

Ui Element

Елементите на потребителския интерфейс (UI) са всички различни части, намиращи се в интерфейса, от които се нуждае потребителя, за да задейства конкретни действия или да оперира с приложение или уебсайт.

Ui Pattern

Моделите на потребителския интерфейс са решения за многократна употреба на често срещани проблеми с използваемостта в продукти или в мрежата, изразени като колекция от елементи на потребителския интерфейс.

Ui Елемент

Елементите на потребителския интерфейс (UI) са всички различни части, намиращи се в интерфейса, от които се нуждае потребителя, за да задейства конкретни действия или да оперира с приложение или уебсайт.

Ui Модел

Моделите на потребителския интерфейс са решения за многократна употреба на често срещани проблеми с използваемостта в продукти или в мрежата, изразени като колекция от елементи на потребителския интерфейс.

Unit Testing

Процесът на тестване на части от приложение, за да се гарантира, че работят правилно. Може да се направи ръчно или може да бъде автоматизиран процес.

Unity

Усещането за съгласуваност и хармония в дизайна, постигнато чрез използването на последователни елементи, като цвят, форма или типография.

Url

Унифициран Локатор на Ресурси (Uniform Resource Locator - URL), разговорно наричан още уеб адрес, е препратка към уеб ресурс, който определя местоположението му в компютърна мрежа и механизъм за извличането му. URL адресът е специфичен тип Унифициран идентификатор на ресурси (Uniform Resource Identifier - URI), въпреки че много хора използват двата термина взаимозаменяемо . URL адресите най-често се срещат в уеб страниците (http), но се използват и за файлов трансфер (ftp), имейл (mailto), достъп до база данни (JDBC) и много други приложения.

Url / Uniform Resource Locator

URL е уникален адрес за онлайн ресурс. Това обикновено е името, който изписвате в лентата на браузъра, за да отворите даден сайт.

Usability Testing

Тестването на ползваемостта е изследователски метод, който позволява да се оцени колко лесен е даден продукт за използване, като се тества върху група представителни потребители.

User Experience Design / Uxd

Усъвършенстването на потребителското изживяване (UX, UXD) е цялостен процес по подобряване на удовлетвореността на потребителите от даден продукт или услуга, като се подобри използваемостта, достъпността и удоволствието от взаимодействието с продукта.

User Flow

Потребителският поток описва планираната поредица от стъпки, които потребителят трябва да предприеме, за да постигне цел за даден продукт. Те често включват име, стъпки и описание на това, което се случва по време на всяка стъпка.

User Interface (Ui) Design

Потребителският интерфейс е графичното оформление на приложение. Състои се от бутоните, върху които потребителите натискат, текста, който четат, изображенията, плъзгачите, полетата за въвеждане на текст и всички останали елементи, с които потребителят взаимодейства.

User Persona

Персоната е представяне на целевия потребител. Те не са непременно реално лице, но са изградени с помощта на реална информация и данни, базирани на реални потребители.

User-Centered Design

Както подсказва терминът, дизайнът, ориентиран към потребителя, или UCD, е итеративна рамка за проектиране, в която потребителите и техните нужди винаги са в центъра на всяко решение.

Uv

UV покритието е отличен начин да направите вашите печатни материали изпъкнали. То осигурява брилянтен външен блясък. Покритието осигурява дебел слой защита за дълготрайна издръжливост, което ви дава най-голям ефект. UV покритието е бистра смес, която се нанася върху мокра хартия, след което незабавно се изсушава от ултравиолетова светлина (UV е съкратено от ултравиолет). Няколко вида съединения се използват за покритие на хартия. Химикалите включват полиетилен, калциев карбонат и каолинит. Тези съединения се рафинират и се смесват с вискозификатори, които им помагат да се придържат към хартията. За нанасяне на покритието след печат се използва UV машина за покритие.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео