Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква U

Url

Унифициран Локатор на Ресурси (Uniform Resource Locator - URL), разговорно наричан още уеб адрес, е препратка към уеб ресурс, който определя местоположението му в компютърна мрежа и механизъм за извличането му. URL адресът е специфичен тип Унифициран идентификатор на ресурси (Uniform Resource Identifier - URI), въпреки че много хора използват двата термина взаимозаменяемо . URL адресите най-често се срещат в уеб страниците (http), но се използват и за файлов трансфер (ftp), имейл (mailto), достъп до база данни (JDBC) и много други приложения.

Url / Uniform Resource Locator

URL е уникален адрес за онлайн ресурс. Това обикновено е името, който изписвате в лентата на браузъра, за да отворите даден сайт.

User Experience Design / Uxd

Усъвършенстването на потребителското изживяване (UX, UXD) е цялостен процес по подобряване на удовлетвореността на потребителите от даден продукт или услуга, като се подобри използваемостта, достъпността и удоволствието от взаимодействието с продукта.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео