Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква U

Url

Унифициран Локатор на Ресурси (Uniform Resource Locator - URL), разговорно наричан още уеб адрес, е препратка към уеб ресурс, който определя местоположението му в компютърна мрежа и механизъм за извличането му. URL адресът е специфичен тип Унифициран идентификатор на ресурси (Uniform Resource Identifier - URI), въпреки че много хора използват двата термина взаимозаменяемо . URL адресите най-често се срещат в уеб страниците (http), но се използват и за файлов трансфер (ftp), имейл (mailto), достъп до база данни (JDBC) и много други приложения.

Url / Uniform Resource Locator

URL е уникален адрес за онлайн ресурс. Това обикновено е името, който изписвате в лентата на браузъра, за да отворите даден сайт.

User Experience Design / Uxd

Усъвършенстването на потребителското изживяване (UX, UXD) е цялостен процес по подобряване на удовлетвореността на потребителите от даден продукт или услуга, като се подобри използваемостта, достъпността и удоволствието от взаимодействието с продукта.

User Interface (Ui) Design

Потребителският интерфейс е графичното оформление на приложение. Състои се от бутоните, върху които потребителите натискат, текста, който четат, изображенията, плъзгачите, полетата за въвеждане на текст и всички останали елементи, с които потребителят взаимодейства.

Uv

UV покритието е отличен начин да направите вашите печатни материали изпъкнали. То осигурява брилянтен външен блясък. Покритието осигурява дебел слой защита за дълготрайна издръжливост, което ви дава най-голям ефект. UV покритието е бистра смес, която се нанася върху мокра хартия, след което незабавно се изсушава от ултравиолетова светлина (UV е съкратено от ултравиолет). Няколко вида съединения се използват за покритие на хартия. Химикалите включват полиетилен, калциев карбонат и каолинит. Тези съединения се рафинират и се смесват с вискозификатори, които им помагат да се придържат към хартията. За нанасяне на покритието след печат се използва UV машина за покритие.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео