Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква P

Padding

Когато започнете да "дизайнвате", ще чуете думите "Мажин" и "Падинг", хвърлени наоколо. Много бързо трябва да разберете, че те се отнасят до пространството между елементите. Отначало те биха могли да изглеждат объркващи, тъй като изглежда, че и двете са свързани с бяло пространство около елементите. Въпреки това, след като разберете разликата между Маржинът и Падингът, ще можете да вземате по-добри решения за вашият дизайн. Падина е пространството, което е вътре в елемента между елемента и неговата граница, също така върви около четирите страни на съдържанието с което можете да насочвате и променяте всяка страна на садържанието със CSS. Маржинът е пространството между границата и следващия елемент. Пространството извън границата между него и другите елементи е Маржинът. Подобно на Падингът, и Маржинът е възможно е да насочвате садържанието във всички посоки така, че да пасне на вашите уеб решения.

Palette

Това е мястото където художникът подготвя и смесва боите си докато рисува. Този термин може често да се срещне и докато работите с повечето програми които се ползват в дизайна особено на Adobe. Това представляват отделните прозорци и местенца където се намират инструментите от един и същи тип. Например Character Palette е мястото можете да правите всичко свързано с текста, който ползвате в Photoshop.

Pantone

Система за съвпадение на цветове, използвана при определянето на печатарски мастила. Предварително смесени цветове, които се използват при печата и предпечата, за да се види реално как ще се получи предвидения цвят.

Paula Scher

Паула Шер е американски графичен дизайнер, писателка, преподавател по дизайн, и първата жена директорка в Пентаграма (дизайн студио), към което се присъединява през 1991г. -логото на Windows 8, Citibank, Highline -постери за "The Public Theater" За повече инфо, виж линка по-долу.

Pentagram

Пентаграм е най-голямото, независимо дизайн студио в света.

Perspective (Перспектива)

Графично изобразяване на 3D обекти в 2D пространство по начин наподобяващ начина, по който човешкото око ги вижда.

Photo-Gloss

Фото-гланц, гланцова хартия за фотографски печат, осигурява максимален гланцов вид и най-висока точност на разделителната способност на отпечатаните изображения. 

Photoshop

Програма на Adobe, която работи с растерни изображения (изградени от Пиксели). Софтуерът позволява на потребителите да маниполират, режат, сменят световете, комбинират и още редица други неща с дигиталните изображения. Програмата е много разпространена след профисионалните фотографи и дизайнери.

Php

PHP е скриптов език за програмиране, използван главно за сървърни приложения и разработване на динамични уеб страници.

Pica

Произнася се [пайка] Мярка за широчина, използвана в типографията и/или принт дизайна. 1 пайка = 12 points = 1/6 инч

Pitch

Кратка презентация (демонстрация) на идея, продукт, дизайн и т.н., с цел да убеди някого (да го спечели) за инициране на проекта. Като цяло е похват използван в продажбите, но също намира приложение в дизайна, когато се отнася за конкурс, клиент и т.н.

Pixel

Пикселът е основният елемент на цифровото изображение.

Pixel Per Inch ( Ppi , Ppi )

В уеб дизайна, пиксел на инч (PPI) или сантиметър (PPCM), са измервания на плътността на пикселите (разделителна способност) на електронно устройство за изображения, като например компютърно наблюдение или телевизионен дисплей или устройство за цифровизация на изображения, като например фотоапарат или скенер за изображения.

Pixelation

Pixelation е се получава при визуализация на дигитално изображение с ниска резолюция на голям екран (или печат с големи размри) и в резултат отделните пиксели са видими за зрителя. Същото се получава при многократно увеличение (zoom).

Plug-In

Plug-in модул или Plug-in софтуер, означава буквално нещо което се включва към дадена програма или приложение, като дава допълнителна функционалност. Много често много улеснява много работата с програми като WordPress, Photoshop и др. Пример: искате програмата от програмата с която работите да ви позволи да правите елипси, но тя има само квадратни и правоъгълни форми. Със следния Плъгин вече ще можете да правите и елипси. Разбирасе основната програма трябва да позволява интеграцията на Плъгини.

Png

Portable Network Graphics или Портативната мрежова графика (PNG) е растерен графичен формат, който поддържа компресирани данни без загуби. PNG бе създаден като подобрен, непатентован заместител на Graphic Interchange Format (GIF) и е най-широко използваният формат за компресиране на изображения без загуба в Интернет.

Point

В типографията пункт е най-малката мерна единица, използвана за размер на шрифта. Равнява се на 1/72 инча (около 0.353 мм).

Polygon

Градивна единица в геометричния модел, служеща за извеждане (изобразяване) на повърхността на обекта в триизмерно пространство; Равнинен обект запълващ празното място между ръбове (edges) в 3D модела. https://en.wikipedia.org/wiki/Polygon_(computer_graphics)

Polygonal Lasso Tool

Инструмент в Photoshop, с помоща на който се правят свободни селекции базирани на прави линии.

Pop-Up

Изскачащ прозорец е графичен интерфейс на потребителския интерфейс (GUI), обикновено малък прозорец, който изведнъж се появява ("изскача") на преден план на екрана. Изскачащите прозорци могат да бъдат инициирани чрез еднократно или двойно щракване с мишката, а също е възможно чрез гласова команда. Изскачащият прозорец трябва да е по-малък от екрана или интерфейса на фона; в противен случай това е заместващ интерфейс.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео