Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква P

Padding

Когато започнете да "дизайнвате", ще чуете думите "Мажин" и "Падинг", хвърлени наоколо. Много бързо трябва да разберете, че те се отнасят до пространството между елементите. Отначало те биха могли да изглеждат объркващи, тъй като изглежда, че и двете са свързани с бяло пространство около елементите. Въпреки това, след като разберете разликата между Маржинът и Падингът, ще можете да вземате по-добри решения за вашият дизайн. Падина е пространството, което е вътре в елемента между елемента и неговата граница, също така върви около четирите страни на съдържанието с което можете да насочвате и променяте всяка страна на садържанието със CSS. Маржинът е пространството между границата и следващия елемент. Пространството извън границата между него и другите елементи е Маржинът. Подобно на Падингът, и Маржинът е възможно е да насочвате садържанието във всички посоки така, че да пасне на вашите уеб решения.

Pagination

Това е номерация на страници в ръкопис, книга, уебсайт. Чрез разделянето на съдържанието между отделни страници, пагинирането позволява на читателите да знаят къде се намират, като същевременно им позволява да прескачат между страниците или да ги четат по ред.

Pairing Development

Разработка на двойки или програмиране на двойки е практиката да се работи върху код по двама. Двама разработчици се редуват да пишат и преработват кода.

Pairing Programming

Разработка на двойки или програмиране на двойки е практиката да се работи върху код по двама. Двама разработчици се редуват да пишат и преработват кода.

Palette

Това е мястото където художникът подготвя и смесва боите си докато рисува. Този термин може често да се срещне и докато работите с повечето програми които се ползват в дизайна особено на Adobe. Това представляват отделните прозорци и местенца където се намират инструментите от един и същи тип. Например Character Palette е мястото можете да правите всичко свързано с текста, който ползвате в Photoshop.

Pantone

Система за съвпадение на цветове, използвана при определянето на печатарски мастила. Предварително смесени цветове, които се използват при печата и предпечата, за да се види реално как ще се получи предвидения цвят.

Paragraph Styles – Стилове На Абзаци

Този панел контролира характеристиките на абзаците във вашия документ. Подобно на панела Стилове на знаци, можете да променяте атрибути, които се прилагат към по-големи части от текст, вместо да го настройвате индивидуално чрез панела Абзаци.

Paragraphs – Абзаци

Този панел контролира настройките на абзаца за избрания тип, поставен във вашия документ. Можете да персонализирате подравняването на параграфа, отстъпа и други в опциите на панела.

Patch Tool

Инструментът Patch е един от най-лесните начини за премахване на области от вашето изображение, без да оставяте дупка. С помощта на инструмента Patch просто избирате областта, която искате да премахнете. След това плъзнете селекцията до част от изображението, с която искате да я замените. След това Photoshop премахва оригиналната област и използва висококачествено изпъване и безпроблемно смесва новата текстура.

Pattern

Повтарящо се подреждане на елементи в дизайна, като линии, форми или цветове, което създава усещане за ритъм, движение или текстура.

Paula Scher

Паула Шер е американски графичен дизайнер, писателка, преподавател по дизайн, и първата жена директорка в Пентаграма (дизайн студио), към което се присъединява през 1991г. -логото на Windows 8, Citibank, Highline -постери за "The Public Theater" За повече инфо, виж линка по-долу.

Pdf

Формат на растерно изображение , използван най-често при файлове за печат и уеб базирани документи.

Pencil Tool

Инструмент за създаване и редактиране на линии със свободна ръка. Различни атрибути на четка и щрих могат да бъдат приложени към линиите за разнообразие в стила. За разлика от инструмента за четка, вариациите на размера и формата не могат да бъдат конфигурирани, докато рисувате с него (като например чрез натиск на таблета).

Pentagram

Пентаграм е най-голямото, независимо дизайн студио в света.

Persona

В областта на дизайна и разработката на потребителски интерфейси, "персона" (или "потребителска персона", "потребителски профил") е фиктивен представител на целевата аудитория или група потребители. Това е инструмент за създаване на образ на типични потребители, които биха използвали определено приложение, продукт или услуга. Персоните се създават на база на изследвания, анкети, интервюта или други източници на информация за потребителите. Те включват демографски данни като възраст, пол, образование, професионален опит и интереси, както и поведенчески характеристики, предпочитания и нужди. Целта на персоните е да помогнат на дизайнерите и разработчиците да разберат потребностите и очакванията на потребителите и да създадат по-целенасочени и персонализирани потребителски интерфейси. Персоните могат да бъдат използвани при вземането на решения относно функционалността, дизайна, навигацията и други аспекти на продукта или услугата. Създаването на персони включва даване на име и идентичност на тези представители на потребителите, включително снимки, описания и други детайли, за да ги направи по-реалистични и лесни за визуализация. Персоните могат да се използват като референция и водещ пример при проектирането на потребителски интерфейси, за да се гарантира, че те са насочени към конкретните нужди и предпочитания на потребителите.

Perspective (Перспектива)

Графично изобразяване на 3D обекти в 2D пространство по начин наподобяващ начина, по който човешкото око ги вижда.

Photo-Gloss

Фото-гланц, гланцова хартия за фотографски печат, осигурява максимален гланцов вид и най-висока точност на разделителната способност на отпечатаните изображения. 

Photomerge – Фотосливане

Команда, която автоматично комбинира няколко снимки в едно непрекъснато панорамно изображение чрез използване на слоеве и маскиране. Използва се във Фотошоп.

Photoshop

Програма на Adobe, която работи с растерни изображения (изградени от Пиксели). Софтуерът позволява на потребителите да маниполират, режат, сменят световете, комбинират и още редица други неща с дигиталните изображения. Програмата е много разпространена след профисионалните фотографи и дизайнери.

Php

PHP е скриптов език за програмиране, използван главно за сървърни приложения и разработване на динамични уеб страници.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео