Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква Р

Радио Бутони

Радио бутоните са малки кръгли бутони, които се използват, за да позволят на потребителя да избира по един елемент всеки път. Те могат да бъдат объркани с квадратчета за отметка, които позволяват на потребителите да кликват върху няколко елемента наведнъж.

Разбиване В Криви

"Разбиване в криви" е еквивалент на "Обръщане в криви". "Разбиване в криви" е жаргон, който се отнася основно за "разбиване на шрифтове" във векторни криви (outlines), така, че да НЕ могат да се редактират. Това се прави основно поради 2 причини - 1) да не може друг дизайнер да размести или промени дизайна и 2) за да е сигурно, че текстът ще се възпроизведе коректно и без да са инсталирани конкретните шрифтове (като превенция или поради лицензни съображения). Пример: "От екипа на клиента са ми пратили работни файлове, но шрифтовете са разбити - можеш ли да звъннеш да поискаш файлове, които можем да редактираме, за да не въвеждаме целия текст наново?" __ Командата за това действие в Adobe Illustrator е достъпна от : Type > Create Outlines, или клавишна комбинация: Command+Shift+O (Ctrl+Shift+O на PC)

Раздувка

Увеличаване/наддаване към полето за печат с няколко милиметра, с цел да бъдат избегнати загубата на елементи или появата на бели ленти при обрязване на формата. Обикновено са достатъчни 3 до 5 mm. Граничните елементи и фонът трябва да продължават и в полето на раздувката.

Разпознаване На Марката

Разпознаването на марката се отнася до способността на потребителите да разпознават и идентифицират конкретна марка. Обикновено се счита за успешно, когато потребителите могат да разпознаят марка, без изрично да бъде изложено нейното име, а само на визуални или слухови знаци като лога, опаковки или звук. 

Рал Стандарт

Цветови стандарт за смесване на цветове и тяхното съгласуване. Създаден е в Германия в института "RAL". Използва се предимно за лакиране и прахово покритие, както и е производството на панели за пластмаси. Чрез Рал стандарта имитирането от не оторизирани производители става много трудно. Тества се като под различни светлинни източници обектът показва различен цвят.

Растерна Графика

Растерната графика (растерно изображение, растер) в областта на компютърната графика, е структура от данни, която в общия случай представлява правоъгълна матрица от пиксели, т.е. всеки пиксел в изображението има числова стойност, която съдържа информация за цвета в него. За представяне на цветовете при растерната графика се използват различни цветови модели. Сред най-разпространените модели са RGB (Red – червен, Green - зелен, Blue - син) и CMYK (Cyan - синьозелен, Magenta - пурпурен, Yellow - жълт, blacK - черен).

Растерно Изображение

Растерното изображение представлява графика, която се състои от мрежа от пиксели, като всеки пиксел има стойности за цвят, нюанс, наситеност и прозрачност. За разлика от векторните изображения, тези графики не се мащабират добре и променят качеството си - изображенията се „пикселизират“.

Редактор/ Html Редактор

Специализиран софтуер, който позволява да се пише HTML код. Предимствата на този вид редактор пред обикновения текстови редактор е увеличената продуктивност и по-високата функционалност на първия. Някои HTML редктори дори предоставят възможността да се работи/ редактира в режим WYSIWYG (What You See Is What You Get или Каквото Виждаш, Това Получаваш), което показва как би изглеждал уебсайтът, видян през уеб браузер в момента на редакцията/създаването му.

Редизайн

Редизайнът е услуга за промяна на вече съществуващ уеб Редизайнът се налага ако старият сайт има нужда от освежаване или добавяне на нови функции.

Резолюция / Разделителна Способност

Разделителната способност определя броя пиксели, които могат да бъдат показани по ширина и по височина на компютърния екран. Към настоящия момент най-разпространената разделителна способност е 1280 x 1024 пиксела. Уеб сайт пригоден за по-висока разделителна способност се вижда и на по-малки без да се скролира, но обратното не е валидно.

Релефен Лак

UV покритието е отличен начин да направите вашите печатни материали изпъкнали. То осигурява брилянтен външен блясък. Покритието осигурява дебел слой защита за дълготрайна издръжливост, което ви дава най-голям ефект. UV покритието е бистра смес, която се нанася върху мокра хартия, след което незабавно се изсушава от ултравиолетова светлина (UV е съкратено от ултравиолет). Няколко вида съединения се използват за покритие на хартия. Химикалите включват полиетилен, калциев карбонат и каолинит. Тези съединения се рафинират и се смесват с вискозификатори, които им помагат да се придържат към хартията. За нанасяне на покритието след печат се използва UV машина за покритие.

Ретина Дисплей

Термин, въведен от Apple, който се отнася за мониторни устройства и монитори, които имат толкова висока резолюция и гъстота на пикселите (300 и повече пиксела на инч), че човешкото око е неспособно да разграничи отделния пиксел от нормална за гледане дистанция.

Ретуш

Ретуширането на снимки е процесът на промяна на изображение, за да се подготви за окончателното представяне. По-конкретно, думата „ретуширане“ се отнася до всеки процес, използван за физическа промяна на изображението. Във фотографията ретуширането е за премахване на определени дефекти от изображението. То означава промяна и манипулиране на снимката извън контрола и възможностите на фотографа и камерата.

Рефакторинг

Рефакторингът е процесът на почистване и подреждане на кода, без да се засяга функционалността, като по същество се повишава качеството му. Това не се прави наведнъж, а по-скоро на малки, постепенни стъпки.

Ритъм

Последователност на елементи спрямо различни параментри.

Ритъм В Композицията

Последователноста на елементите в една композиция спрямо различни параметри (големина, цвят, форма и пр.)

Ролъп

Идва от английското "rollup" и в БГ под тази дума се разбира принт банер, който се навива. Вертикален рекламен печатен банер за събития, който се навива в метален тубус и отзад има пръчка, за да седи опънат. Обикновено се принтира в размери 80-100см на 200см. Това е един от най-използваните бранд материали и може да се поръча във всяка по-голяма дигитална печатница. Може да се изпише грешно и като "ролап".

Ръководство (За Стил) На Марката

Мислете за ръководство на марката като за наръчник за това как да създадем и съобщим идентичността на марка на света. Също така често наричан насоки за марка, брандбук или ръководство за стил на марката, той обикновено включва инструкции за всичко - от типография и тон на гласа до цветови палитри и използване на лого.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео