Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква Р

Разбиване В Криви

"Разбиване в криви" е еквивалент на "Обръщане в криви". "Разбиване в криви" е жаргон, който се отнася основно за "разбиване на шрифтове" във векторни криви (outlines), така, че да НЕ могат да се редактират. Това се прави основно поради 2 причини - 1) да не може друг дизайнер да размести или промени дизайна и 2) за да е сигурно, че текстът ще се възпроизведе коректно и без да са инсталирани конкретните шрифтове (като превенция или поради лицензни съображения). Пример: "От екипа на клиента са ми пратили работни файлове, но шрифтовете са разбити - можеш ли да звъннеш да поискаш файлове, които можем да редактираме, за да не въвеждаме целия текст наново?" __ Командата за това действие в Adobe Illustrator е достъпна от : Type > Create Outlines, или клавишна комбинация: Command+Shift+O (Ctrl+Shift+O на PC)

Раздувка

Увеличаване/наддаване към полето за печат с няколко милиметра, с цел да бъдат избегнати загубата на елементи или появата на бели ленти при обрязване на формата. Обикновено са достатъчни 3 до 5 mm. Граничните елементи и фонът трябва да продължават и в полето на раздувката.

Рал Стандарт

Цветови стандарт за смесване на цветове и тяхното съгласуване. Създаден е в Германия в института "RAL". Използва се предимно за лакиране и прахово покритие, както и е производството на панели за пластмаси. Чрез Рал стандарта имитирането от не оторизирани производители става много трудно. Тества се като под различни светлинни източници обектът показва различен цвят.

Растерна Графика

Растерната графика (растерно изображение, растер) в областта на компютърната графика, е структура от данни, която в общия случай представлява правоъгълна матрица от пиксели, т.е. всеки пиксел в изображението има числова стойност, която съдържа информация за цвета в него. За представяне на цветовете при растерната графика се използват различни цветови модели. Сред най-разпространените модели са RGB (Red – червен, Green - зелен, Blue - син) и CMYK (Cyan - синьозелен, Magenta - пурпурен, Yellow - жълт, blacK - черен).

Редактор/ Html Редактор

Специализиран софтуер, който позволява да се пише HTML код. Предимствата на този вид редактор пред обикновения текстови редактор е увеличената продуктивност и по-високата функционалност на първия. Някои HTML редктори дори предоставят възможността да се работи/ редактира в режим WYSIWYG (What You See Is What You Get или Каквото Виждаш, Това Получаваш), което показва как би изглеждал уебсайтът, видян през уеб браузер в момента на редакцията/създаването му.

Редизайн

Редизайнът е услуга за промяна на вече съществуващ уеб Редизайнът се налага ако старият сайт има нужда от освежаване или добавяне на нови функции.

Резолюция / Разделителна Способност

Разделителната способност определя броя пиксели, които могат да бъдат показани по ширина и по височина на компютърния екран. Към настоящия момент най-разпространената разделителна способност е 1280 x 1024 пиксела. Уеб сайт пригоден за по-висока разделителна способност се вижда и на по-малки без да се скролира, но обратното не е валидно.

Ретина Дисплей

Термин, въведен от Apple, който се отнася за мониторни устройства и монитори, които имат толкова висока резолюция и гъстота на пикселите (300 и повече пиксела на инч), че човешкото око е неспособно да разграничи отделния пиксел от нормална за гледане дистанция.

Ритъм

Последователност на елементи спрямо различни параментри.

Ритъм В Композицията

Последователноста на елементите в една композиция спрямо различни параметри (големина, цвят, форма и пр.)
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео