Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква М

Матирана Хартия

1. Матовата хартия е обикновена хартия, която е покрита с тънък слой мастиленоструйно покритие. Това покритие означава, че всяка капка мастило, която идва от мастиленоструйния принтер, се приема правилно, което осигурява изключително професионално покритие. 2.  Матовата хартия има полу-гланцово покритие, даващо висококачествено принтиране, но липсват живите ефекти на гланца. Тя не произвежда отблясъци и е устойчива на размазване и отпечатъци, оставени от пръсти.

Матирана Хартия / Матово Покритие

1. Матовата хартия е обикновена хартия, която е покрита с тънък слой мастиленоструйно покритие. Това покритие означава, че всяка капка мастило, която идва от мастиленоструйния принтер, се приема правилно, което осигурява изключително професионално покритие. 2.  Матовата хартия има полу-гланцово покритие, даващо висококачествено принтиране, но липсват живите ефекти на гланца. Тя не произвежда отблясъци и е устойчива на размазване и отпечатъци, оставени от пръсти.

Мащабиране

Мащабът се отнася до относителния размер на елемент на дизайна в сравнение с друг елемент. Както пише дизайнерът Стивън Брадли, „един обект няма мащаб, докато не се види в сравнение с нещо друго“.

Междуредие / Лийдинг / Лединг / Разрядка / Разредка / Leading

Лединг (на английски: leading), още и дурхшус (на немски: Durchschuss), или на френски: interligne. Междуредието, още междуредово разстояние или просто разредка, е разстоянието в пунктове между базовите линии на два последователни печатни реда.[5] Исторически, при ръчния набор, за да се увеличи разстоянието между два реда, са били поставяни оловни ленти (обикновено по 2 пункта) между двата набрани оловни текста. Понякога погрешно се изговаря като лидинг на български, тъй като английската дума за олово (на английски: lead), произнасяна лед, се изписва както глагола водя (лийд). Като следствие, на много места междуредието (ледингът) погрешно се нарича водач, което е повлияно от другия смисъл на английската дума lead. Междуредието е основен фактор за четливостта на шрифта. Измерва се с пунктове. Прието е да бъде равно или по-голямо от кегела, като при повечето системи за предпечатна подготовка междуредието е приблизително 120% от кегела. За окото, текстът е трудно четлив и при прекалено малко, и при прекалено голямо междуредие.

Ментален Модел

Мисловният модел представя това, което потребителят вярва, че е вярно за функционалността на продукта. Колкото повече този модел съответства на функционалността на продукта, толкова по-лесно ще бъде за него да го използва.

Микрокопие

Микрокопието е навсякъде в интерфейсите. Това са малките парчета текст, които се виждат в приложенията или уебсайтовете, които помагат да се навигира в тях. Например: етикети върху бутони, съобщения за грешки, текст в полетата за въвеждане.

Миниатюрна Скица

Малка груба чернова на изображение, начертано от дизайнер по време на фазата на концептуализация на дизайнерския проект.

Моаре

Моаре (moire) е нежелан дефект в печата, който се появява при наслагването на различните цветове един върху друг. За съжаление процеса е неуловим в допечатните процеси, а се установява в процеса на печат. Корекцията на ъгъла на растерната точка е решение за справяне е проблема.

Мобилна Мрежа

Мобилната мрежа се отнася до използването на интернет чрез преносими мобилни устройства. Все по-често смартфони и други устройства с безжични структури за достъп до данни имат достъп до същия „пълен“ интернет, традиционно достъпен от настолни или преносими компютри.

Мобилно Приложение

Най-добре е програмите и приложенията да се мислят като едно и също нещо с различни имена, точно като циклони, урагани и тайфуни, които технически тези три бури са едно и също нещо. Така че едно приложение и програма са едно и също нещо с различни имена. При обикновена употреба, въпреки, че никога няма да наречете нещо, което се изпълнява на iOS или Android програма, или нещо на Windows, Mac OS или Linux приложение. Изглежда, че тези термини се отразяват върху средата, в която се развиват. И те се инсталират по различен начин. Програмата обикновено изисква инсталатор и ще инсталира различни файлове, необходими на компютъра, за да работи. Едно приложение от друга страна обикновено ще бъде (или поне ще се почувства като) един свален файл. Ще има една икона. И да го изтриете ще бъде само да докоснете "кръста / хикса". Програмата ще включва и изисква деинсталиране, за да се отървете от различните файлове, инсталирани на вашия твърд диск. Програмите като цяло са доста разхвърляни неща. Човек също трябва да мисли за това, което обикновено се превръща в приложение. В по-голямата си част никога не инсталираме нищо, например Gmail на компютър. Добавките към браузърите между другото може да имат същата функционалност, но ние все още използваме електронни имейл услуги чрез браузър. Докато на "смартфонът" Ви, вашият имейл ще бъде приложение. С други думи, някои неща, които обикновено се извършват в браузър на компютъра, ще се извършват от приложение в мобилни устройства.

Модул

Като Модул може да разбираме отделен елемент.

Модулна Композиция

Повторение на един и същи елемент.

Модулност

Елементи, които се повтарят в някаква точна за висимост.

Мокъп

Транслитерация на английското "mockup". Разбира се основно графична заготовка (предварително направена картинка), върху която дизайнерите нанасят своето предложение за лого, бранд дизайн, опаковка или рекламна визия. Най-честите мокъпи са на визитки, бланки, билборди, опаковки, компютърни и мобилни екрани. Има специализирани сайтове, които предоставят такива файлове безплатно или срещу заплащане. Дизайнерите обикновено плащат абонамент към такива директории, за да могат да си улеснят работата. Мокъпите може да се припокрият с темплейтните файлове, особено ако са моушън мокъпи (анимирани, видео). Може да бъде произнесено неправилно като "мокап", "мокс" "mocks"

Монохроматични Цветове

Цветове, принадлежащи на цветна схема изградена от един (базов) цвят и неговите сенки (цвета с добавено черно), отенъци (цвета с добавено бяло) и нюанси (с добавени бяло и черно едновременно).

Мултимедиен Дизайн

Дизайн на мултимедийни инструменти, като банери, презентации, рекламни клипове, сплаш скрийнове, онлайн игри и други, които позволяват интерактивно и атрактивно поднасяне на посланията. Чест похват в мултимедийните материали е употребата на звук.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео