Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква L

Landing Page

Лендинг Пейдж е страница в опреден уеб сайт, в която се влиза директно от външна препратка или линк. Например това са най-често промоции, представяне на продукти или услуги към които ни препращат дитектно от имейл, страница във фейсбук и пр.

Landscape Mode

Когато става въпрос за графики или печат, пейзажният режим е хоризонтална ориентация на документ или изображение. Пейзажният режим обикновено се използва за отпечатване на диаграми, по-широки изображения и текст, които може да не се поберат правилно, ако страницата е ориентирана в портретен режим (вертикално).

Lasso Tool

Инструмент в повечето програми на Adobe. Селектиращ инструмент, но за разлика от Marquee инструмента с този може да се правят селекции в свободни форми

Law Of Closure

Принцип на Гещалт, който гласи, че човек предпочита цялостни форми, така че автоматично запълва празнините между елементите, за да възприеме пълно изображение. Така първо може да види цялото.

Law Of Common Region

Гещалт принцип, при който елементи се групират в отделна обособена група. Включват се свързани обекти в една и съща затворена група, за да се покаже, че стоят отделно от други.

Law Of Proximity

Човешкото око има склонността да групира по-близки елементи, отделяйки ги от тези, които са по-отдалечени. Така че, когато се групират отделни елементи в една област или група, то тя се разпознава като един цял обект.

Layer Filters – Филтри За Слоеве

Инструмент в панела със слоеве, който позволява на потребителя да сортира по вид слой (например текстов слой и т.н.) Използва се във Фотошоп.

Layer Masks

Слоевете във Photoshop ви позволяват да подреждате множество ефекти, изображения и корекции върху оригиналния фонов слой. Ако искате да промените прозрачността на слой, можете лесно да го направите с помощта на опцията Opacity. Това обаче настройва прозрачността за целия слой. Ако искате да комбинирате две изображения, можете да използвате маска на слоя, която ефективно ви позволява да скриете части от слой.

Layers

Когато отворите изображение във Photoshop, то се присвоява като фонов слой. След това можете да подредите няколко прозрачни слоя върху фоновия слой. Това ви позволява да правите промени в изображението, без всъщност да редактирате самото изображение. Можете да го използвате, за да комбинирате две изображения заедно, да добавите текст или дори да добавите ефекти.

Layout

Това е мястото където се извършва конкретна работа. Цялостното оформление включващо всички елементи в конкретна работа

Leading

Ледингът определя начина, по който текстът е разположен вертикално на редовете. Той се използва, когато съдържанието, има няколко реда текст, и гарантира, че разстоянието от долната част на думите горе до горната част на думите по-долу е такова, което да ги прави четливи.

Leaflet

Печатно издание, обикновено с рекламна цел, което представлява дълга лента, сгъната неколкократно до постигане на по-малък формат и на възможност за разглеждане като албум.

Legibility

Legibility или Четливост е мярката за това колко лесно е да се разграничи една буква от следващата. Чистотата има много общо с избора ви на шрифт и начина, по който го използвате, т.е. по-простите серифни или санс серифни шрифтове обикновено са по-добри за по-малки "Боди Копи'та" (основно съдържание).

Lettermark

Логaта, включващи стилизирани букви, обикновено инициали на компания, така че клинтът може да идентифицира марката по тези две или три букви - например IBM и CNN.

Letterpressing

Това е процес, в който се използват метални пластини за притискане на определен дизайн към повърхността на хартията, така се получават тряйни вдлъбнатини във формата на желания дизайн. Виж линка по-долу.

Ligature

В типографията: Две или повече букви, които са свързани, така че образуват един писмен знак Самата връзка между буквите, която има главно декоративна цел се нарича gadzook [гадзук].

Lightness

Lightness (светлина, осветеност, бледост) е една от характеристиките в цветовия модел HSL (Hue, Saturation, Lightness) или цветовия модел HSLA (Hue, Saturation, Lightness, Alpha). Тя определя яркостта или светлото на цвета. В модела HSL, стойността на lightness се изразява като процент между 0% и 100%. При 0% lightness цветът е напълно черен, докато при 100% lightness цветът е напълно бял. Стойностите между тези две граници представят различните степени на светлото, като по-високата стойност на lightness означава по-светъл цвят, а по-ниската стойност означава по-тъмен цвят.

Lindon Leader

Американски график дизайнер, който за тридесет години работа в областа на корпоративната идентичност, е спечелил значително признание в световен мащаб, доказателство за това е простата му философия за дизайна: простота и яснота. През април 2014 г. Лендън получава 5-та годишна награда Tribeca Disruptive Innovation в Ню Йорк. Той също така е обявен за член на фондация "Disruptor" От 2001 г. насам Лендън изгражда успешна консултантска фирма за стратегически проекти, Leader Creative, в Парк Сити, Юта, където продължава да обслужва бранд нужди на клиентите по целия свят. Преди това Лендън е изпълнителен творчески директор на Addison и старши дизайнерски директор на Landor Associates. След получаване на степени в Политологията от Станфордския университет и рекламен дизайн от колежа по дизайн Art Center, Лендън започва кариерата си с легендарния дизайнер Саул Бас. Запознайте се с работата на Лендън Лийда като кликнете на линка по-долу.

Line Graph Tool – Инструмент За Линейни Графики

Инструмент за създаване на графики със стойностни точки, които могат да бъдат манипулирани, и линейни сегменти, които ги свързват в даден набор от стойности. Използва се в Илюстратор.

Line Segment Tool – Инструмент За Сегментиране На Линии

Този инструмент позволява на потребителя да рисува прави линии, които могат да бъдат манипулирани с атрибути на черта, други инструменти и други ефекти. Използва се в Илюстратор.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео