Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква П

Пагинация

Това е номерация на страници в ръкопис, книга, уебсайт. Чрез разделянето на съдържанието между отделни страници, пагинирането позволява на читателите да знаят къде се намират, като същевременно им позволява да прескачат между страниците или да ги четат по ред.

Падащо Меню (Падащ Списък / Лист)

Падащите списъци са подобни на радио бутоните, но спестяват много място на екрана. Падащото действие се случва, когато потребителят избере елемент от списък и менюто пада, за да разкрие повече информация. Тези списъци може да изискват инструкция, като „щракнете тук“, за да помогнат на потребителите да навигират в пространството.

Пайка

Мярка за широчина, използвана в типографията и/или принт дизайна. 1 пайка = 12 points = 1/6 инч

Пантон

Система за съвпадение на цветове, използвана при определянето на печатарски мастила. Предварително смесени цветове, които се използват при печата и предпечата, за да се види реално как ще се получи предвидения цвят.

Паула Шер

Паула Шер е американски графичен дизайнер, писателка, преподавател по дизайн, и първата жена директорка в Пентаграма (дизайн студио), към което се присъединява през 1991г. -логото на Windows 8, Citibank, Highline -постери за "The Public Theater" За повече инфо, виж линка по-долу.

Пейдж

Жаргонно се използва когато става съпрос за уеб страница.

Персона

Персоната е представяне на целевия потребител. Те не са непременно реално лице, но са изградени с помощта на реална информация и данни, базирани на реални потребители.

Перспектива (Perspective)

Графично изобразяване на 3D обекти в 2D пространство по начин наподобяващ начина, по който човешкото око ги вижда.

Пиксел

Пикселът е основният елемент на цифровото изображение.

Пиктограма

Пиктограмите използват картинки на обекти/предмети, за да изразят дадена идея. Напромер: картинка на светкавица означава електричество; картинка на бутилка означава напитка; картинка на вилица и нож означава място за хранене.

Плъзгащи Се Контроли

Позволяват на потребителите да задават или променят стойност. Много често срещан пример за това е задаването на ценови диапазон. Друг пример е промяната на нивата на яркост на екрана на телефон.

Подравняване

Постигане на баланс в текста чрез оформление. Има четири типични типографски подравнения - център, ляво, дясно и подравнено.

Подрязване

Това е начинът, по който отпечатаното парче ще бъде намалено до правилния размер, чрез рязане. Подрязването дава крайните (окончателни) размери на проекта.

Подсказка

Когато потребител задържи курсора на мишката над определен елемент, се появява подсказка, която го обяснява допълнително. Например, когато бъде поискан CVV номер в онлайн магазин, обикновено се появява подсказка, която казва къде се той на кредитната или дебитна карта.

Подход „Проследяване На Очите“

За да настроим и измерим нашите UX усилия, ще искаме да разберем какво правят потребителите с нашите продукти. Подходът ни позволява да измерваме активността на движение на очите на потребителите със специализирани инструменти, показвайки ни на къде гледат потребителите и в какъв ред.

Поле За Въвеждане

Полетата за въвеждане са местата, където потребителите могат да въвеждат съдържание в системата. Формулярите са най-често срещаният пример, но лентата за търсене е пример за поле за въвеждане, което използваме най-често.

Поле За Търсене

Полето за търсене позволява на потребителите да въведат ключова дума, фраза или заявка, за да търсят в индекс и да намерят най-подходящите резултати. Полетата за търсене обикновено са едноредови текстови полета – понякога с изображение на лупа вътре – и идват с придружаващ бутон за търсене.

Поле Със Съобщения

„Полето със съобщения“ (message box) представлява малък прозорец, който изскача, предоставя информация на потребителите и ги моли да предприемат действия, преди да преминат към следващата стъпка. Добър пример за това е изтриването на съобщение от “Trash” папката. Появява се съобщение, което ви кара да потвърдите дали искате да изтриете даденото съобщение перманентно (завинаги).

Портфолио

Портофилиото събира предлаганите услуги от съответна организация (фирма) или специалист (моделиер, фотограф, дизайнер, архитект и т.н.). Примерно дизайнерите, занимаващи се с уеб, създават свое уеб-портфолио, в което събират своите най-добри проекти (дизайни).

Потребителски Интерфейс (Визуален) Дизайн

Потребителският интерфейс е графичното оформление на приложение. Състои се от бутоните, върху които потребителите натискат, текста, който четат, изображенията, плъзгачите, полетата за въвеждане на текст и всички останали елементи, с които потребителят взаимодейства.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео