Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква Ш

Шаблони (Модели) На Сканиране

Когато планират оформлението на уеб страница или приложение, дизайнерите трябва внимателно да изберат разположението на важен текст или изображение, за да се съобразят със стиловете на „сканиране“ на читателите. Джейкъб Нилсен провежда проучване, с което заключва, че хората обикновено сканират съдържанието в уеб пространството. Двата основни модела на сканиране са: F модел – Чрез сканиране на страница хоризонтално и четене отляво надясно, отново наляво, надолу и отляво надясно, потребителите четат във F-образна форма. Z модел – Чрез сканиране на страница отляво надясно, диагонал надолу, отляво надясно, потребителите четат в зигзаг или Z-образна форма.

Широкоформатен Печат

Това е технология за директен печат върху различни медии за изработването на билбордове, пана за интериорен дизайн, цялостно оформяне на изложбени щандове, транспортни и рекламни пана. Нанасянето на боите става директно чрез впръскване през дюзите на печатащата глава на принтера. Ширината на печата е от 3200мм до 5000мм при 720 dpi и до 2500 мм при максимална резолюция на печат от 1440 dpi. Намира широко приложение най-често в рекламата и интернирания дизайн.

Шрифт

На български език думата шрифт идва от немското „Schrift“ с две значения – абстрактно и конкретно: 1. начертание, външен вид на писмените знаци; 2. пълен комплект от печатарски клишета, който съдържа едностилно оформени буквите на дадена азбука, цифрите, препинателните знаци и др. Или иначе казано - на български думата "шрифт" се използва както в значението на font, така и на font family, и за точния вложен смисъл следва да се съди по контекста.

Шум (Технически)

В цифровите фотографии "шумът" е често използваният термин за описване на визуално изкривяване. Тя прилича на зърно, намиращо се във филмови снимки, но също може да изглежда като петна от обезцветяване, когато е наистина лошо и може да съсипе снимка. Шумът се влошава, когато снимате при слаба светлина. От техническа гледна точка шумът е визуалната проява на по-ниско съотношение сигнал към шум, което се измерва в децибели. Докато размерът на шума, който смятате за приемлив, може да се различава от това, което следващият човек може да приеме, но повечето професионални фотографи искат да видят снимки с поне 30dB съотношение сигнал-шум.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео