Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква S

Sans Serif

"Sans" буквално означава "без", а Санс Серифните шрифтове не включват допълнителните одебелявания и криви в края на буквите каквито имат Серифните

Saturation

Saturation е степента на интензивност и жизненост на цвета. Например, цветът с слабо насищане може да изглежда по-блед и избелял, докато по-силно наситеният цвят може да изглежда по-жизнен и цветен. Виж линка с пример за Saturation.

Scale

В дизайна Scale / Мащабът се отнася до размера на обект във връзка с друг обект. Два елемента с еднакъв размер могат да се разглеждат като равни. Докато елементите с ясна разлика в размера са склонни да се разглеждат като различни. Когато съставяте дизайн, помислете как можете да използвате мащаба, за да ви помогне да илюстрирате значението зад композицията си. Вземете по-долу примера; по-големият кръг изглежда по-влиятелен и по-важен от по-малкия. Може дори да кажете, че по-малкият кръг може да е малко плах или срамежлив.

Scaling

Мащабът се отнася до относителния размер на елемент на дизайна в сравнение с друг елемент. Както пише дизайнерът Стивън Брадли, „един обект няма мащаб, докато не се види в сравнение с нещо друго“.

Screencast Video

В същността на Screencast video стои заснемане на екрана на компютър или телефон, на който се показва как работи определена услуга или продукт.

Script

Скрипт шрифтовите са такива букви или цели семейства шрифтове, които са базирани на исторически или модерни стилове на почерк и са по-меки от традиционните шрифтове.

Search Engine

Софтуерна програма или скрипт, достъпна чрез Интернет, която проверява документи и всякаква форма на информация за налични ключови думи и връща като резултат всички намерени документи (и информация), които съдържат тези думи. Едни от най-популярните такива програми в момента са Google, Bing и Yahoo.

Search Engine Optimization (Seo)

Практика, която цели да увеличи количеството и качеството на трафика към даден уебсайт, чрез генериране на резултати от органично (безплатно) търсене на Интернет пространството, изпълнено от уеб търсачките (search engines). Общата оптимизацията е многопластов процес и се постига чрез оптимизиране на редица фактори, които изграждат крайното присъствие и откриваемост на уебсайта в Интернет.

Seo

SEO или Search Engine Optimization, e съвкупност от стратегии, техники и тактики с цел да увеличи трафика на определен уебсайт (да увеличи посещаемоста) чрез получаване на по-високо разположение на страницата с резултати от търсенето на търсеща машина (SERP) - включително Google, Bing, Yahoo и други търсачки.

Serif

Серифът e одебеляването или кривите, в края на буквите от едно "семейство". Шрифтовете които имат тези елементи се наричат Серифни.

Serp

Страницата с резултати от търсенето (SERP - Search Engine Result Page) е страницата, показвана от търсещата машина (Google, Yahoo, Dir.bg и тн.) в отговор на заявка от търсещия. Основният компонент на SERP е списъкът с резултати, които се връщат от търсещата машина в отговор на заявка за ключова дума, въпреки че страницата може да съдържа и други резултати, като например реклами.

Short-Form Video

Short-form видеата обикновено са с продължителност по-малка от 10 минути и целят да провокират някаква реакция или да вдъхновят гледащия.

Sitemap

Списък с всички страници съдържащи се в един уебсайт. Сайтмап е важен елемент от структурата на уебсайта, защото предоставя информация за неговото съдържанието, включително всички URLs на страниците, която иначе би била неоткриваема чрез нормалната работа на уеб търсачките (search engines). Това спомага откриваемостта на уебсайта от потребителите.

Skeuomorphism

Скейоморфизмът е когато цифровият елемент е проектиран да изглежда като реплика на физическата работа. Например, сетете се за калкулатора на iPhone или за вестника на Apple, където библиотеката и списанията изглеждат и се чувстват така, сякаш са пред вас реално.

Slab Serif

Слаб Серифните шрифтове, наричани понякога египетски, могат да предизвикат широк спектър от чувства. Плочите в стил Кререндън могат да ви напомнят за Стария Запад, докато други плочи, базирани на нео-гротески и геометрични модели, могат да придобият по-съвременен усет. Традиционно Слаб Серифите са били използвани в уеб дизайна, но някои дори могат да работят добре и при основен текст - Amazon Kindle използва PMN Caecilia като основен шрифт например.

Slide Show / Slideshow

Слайдшоу представлява представяне на поредица изображения на екран или дисплей, обикновено в предварително подредена последователност. Смяната на изображенията може да бъде автоматчино на редовни интервали или да бъде контролирано ръчно от водещия или зрителя. Слайд шоу обикновенно се състои от поредица отделни фотографии, проектирани върху екран с прожектор на слайдове. Може да бъде създаден и от видео елементи или комбинирано със снимки и видео които се сменят на опеделен интервал от време.

Slidebar

Страничната лента може да бъде лява или дясна, в зависимост от това от коя страна на основното съдържание се намира. Те се използват за визуализация на менюта, банери, продуктови филтри, блог публикации и новини. За онлайн магазините, мястото е много подходящо за показване на продукти в промоция.

Slider

В терминологията на уеб дизайна терминът "Слайдер" се използва за слайдшоу, добавен в уеб страница. Има много плъгини за слайдери на WordPress както на другите CMS платформи, които ви позволяват да създавате свои собствени Слайдери и да ги добавите към началната си страница, целевите страници, публикациите или където желаете.

Source

Source буквално преведено означава "източник" или "извор". Терминът често се използва когато става въпрос за използването на материали, информация, софтуер и др. от други места и източници.

Spine

Spine е основната крива при изписването на буквата "S"
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео