Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква D

Descender

В типографията низходящата буква, при която част от нея се простира под основната линия, като малките букви g, j, p, q и y в повечето шрифтове.

Design

Дизайн най-обобщено е план или рисунка, създадена, за да покаже външния вид и функцията или работата на сграда, дреха или друг предмет, преди да бъде създадена. Добрият дизйн също така помага, нещо сложно да бъде изразено така, че да бъде разбрано по добре.

Die Cut

Процесът на рязане на зоните на Вашия печатен дизайн в различни форми, за да създадете уникални ефекти. Die Cuts са правят след отпечатването и са определят като завършващят процес от дадения дизайн. За да добиете още по добра представа, вижте линка по-долу.

Display Type

Текст, който е проектиран с цел привличане на вниманието. Помислете за заглавията на филмите върху постерите, заглавията на статиите в списанията, заглавията на вестниците и тн.

Domain

Думата домейн име идва от английски (domain) и означава област, територия, сфера, владение, обсег. Иначе казано, домейнът (domain name) е интернет име с написването на което ще се заредят вашите интернет страници, когато бъдат създадени и публикувани в световната мрежа.

Doodle

Doodle е нефокусирана рисунка, направена, докато вниманието на човек е заето. Doodles са прости рисунки, които могат да имат конкретно представянезначение или може да са просто абстрактни форми.

Dots Per Inch ( Dpi , Dpi )

В Принт дизайна, брой точки на инч, е мярка за пространствен печат или плътност на видео точки, по - специално броят на отделните точки, които могат да бъдат поставени в линия в диапазона 1 инч (2,54 cm)

Dynamic Banner Ads

Този термин се отнася до банери, чието съдържание се адаптира към поведението на всеки потребител. Това е успешен начин да се ангажира потребителският интерес, тъй като изборът на показваните реклами се базира на предпочитанията на индивидуалния потребител. Динамичните банери спомагат за увеличвние на конверсията.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео