Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква D

Dashboard

Колекция от визуализации на данни, която показва множество ключови показатели в един изглед.

Data Visualization

Използването на дизайн за представяне на данни и информация по ясен и ангажиращ начин, често използван в инфографики, диаграми и карти.

Debossing

Практиката, при която се използват метални пластини на печатарска преса за създаване на размерен релеф чрез щамповане на областта, като повдига повърхнината, като прави отстъп на повърхнината.

Depth

Възприеманото разстояние или размерност на дизайнерските елементи, често използвани за създаване на усещане за реализъм, пространство и дълбочина.

Descender

В типографията низходящата буква, при която част от нея се простира под основната линия, като малките букви g, j, p, q и y в повечето шрифтове.

Descenders

В типографията буквите се изписват върху основна линия. “Descender” е частта от буквата, която се простира под основната линия на шрифта. В латинската азбука тези букви включват q, g, p, y и j. Някои шрифтове използват “descenders” и за изписването на цифри (обикновено това са 3, 4, 5, 7 и 9).

Design

Дизайн най-обобщено е план или рисунка, създадена, за да покаже външния вид и функцията или работата на сграда, дреха или друг предмет, преди да бъде създадена. Добрият дизйн също така помага, нещо сложно да бъде изразено така, че да бъде разбрано по добре.

Design System

Това е универсален източник на „истина“ за дизайнерския екип — набор от дизайнерски решения, насоки, ограничения и най-добри практики, към които да се придържат, когато започват нов дизайнерски проект. Google (Material Design), IBM (Carbon Design), Apple (Human Interface Guidelines) имат свои собствени платформи за дизайн системи, до които хората имат достъп и могат да използват.

Design Thinking

Дизайн мисленето е 5-етапен метод за творческо решаване на проблеми. 5-те етапа са: Съпричастност: Разберете предизвикателството Дефиниране: Дефиниране на проблема Идея: Обмислете потенциални решения Прототип: Изградете вашите решения Тест: Тествайте вашите решения

Diary Study

Този метод на качествено изследване се използва за събиране на информация за потребителите във времето. Участниците са помолени да пишат за ежедневието си в дневник за определен период от време.

Die Cut

Процесът на рязане на зоните на Вашия печатен дизайн в различни форми, за да създадете уникални ефекти. Die Cuts са правят след отпечатването и са определят като завършващят процес от дадения дизайн. За да добиете още по добра представа, вижте линка по-долу.

Digital Illustration

Цифровата илюстрация или компютърната илюстрация е използването на цифрови инструменти за създаване на изображения под прякото манипулиране на художника, обикновено чрез посочващо устройство като таблет или мишка.

Direct Selection Tool – Инструмент За Директен Избор

Полезен инструмент, който избира конкретни опорни точки и манипулатори в даден път или обект. Особено полезен за манипулиране на отделен компонент от група или съставна форма, без да се засяга цялата форма. Използва се в Илюстратор.

Display Type

Текст, който е проектиран с цел привличане на вниманието. Помислете за заглавията на филмите върху постерите, заглавията на статиите в списанията, заглавията на вестниците и тн.

Domain

Думата домейн име идва от английски (domain) и означава област, територия, сфера, владение, обсег. Иначе казано, домейнът (domain name) е интернет име с написването на което ще се заредят вашите интернет страници, когато бъдат създадени и публикувани в световната мрежа.

Döner Menu Icon

Иконката „döner“ се състои от три реда, подредени един върху друг, но всеки по-долен ред е намаляващ по дължина. Горната линия е най-дългата, средната линия е по-къса, а под нея третата линия е най-къса. Би било за предпочитане да се използва заедно с опциите „сортиране по“, но в съвременните приложения е много често срещано в комбинация с глобални филтри.

Doodle

Doodle е нефокусирана рисунка, направена, докато вниманието на човек е заето. Doodles са прости рисунки, които могат да имат конкретно представянезначение или може да са просто абстрактни форми.

Dots Per Inch ( Dpi , Dpi )

В Принт дизайна, брой точки на инч, е мярка за пространствен печат или плътност на видео точки, по - специално броят на отделните точки, които могат да бъдат поставени в линия в диапазона 1 инч (2,54 cm)

Dropdown (Dropdown List)

Падащите списъци са подобни на радио бутоните, но спестяват много място на екрана. Падащото действие се случва, когато потребителят избере елемент от списък и менюто пада, за да разкрие повече информация. Тези списъци може да изискват инструкция, като „щракнете тук“, за да помогнат на потребителите да навигират в пространството.

Dropdown Button

Това е типът бутон, използван при падащите менюта, върху който може да се кликне, за да разкрие списък от елементи.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео