Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Всички термини въведени от Eleonora Dasheva

Actions Panel – Панел За Действия

Панел, който позволява на потребителя да изпълнява поредица от зададени задачи с едно натискане на бутон.

Adjustment Layers – Коригиращи Слоеве

Прилага цветови и тонални корекции към вашето изображение, слой или група слоеве, без да променя постоянно стойностите на пикселите. Използва се във Фотошоп.

Angled Strokes

Angled Strokes добавя наслагване от фини, прави линии в X, като по-светлите зони вървят в едната посока, а по-тъмните - в другата. Параметрите му са баланс на посоката, дължина на хода и острота. Angled Strokes се различава от филтъра Crosshatch, като прилага щриховка и прерисува изображението с неговите щрихи, както и от филтъра Dark Strokes, който създава по-висок контрастен ефект. Angled Strokes използва цветовете на оригиналното изображение в своите щрихи. Angled Strokes работят върху 8-битови, RGB, скала на сивото и многоканални изображения и смарт обекти.

Attributes – Атрибути

Панел, чиито опции са за използване на надпечатване, което предотвратява изтриването на цвета чрез отпечатване на цветове един върху друг, което ги кара да изглеждат прозрачни. Полезно за обозначаване на тъмни цветове като такива за надпечатване в случай, че искате работа с линии или тъмно черно да се появяват през цялото време. (Control (comm)-F11)

Auto Enhance – Автоматично Подобряване

Опция за инструмента за бърз избор, който създава селекции с по-добро качество, с ръбове, които са по-верни спрямо обекта. Използва се във Фотошоп.

Bas Relief

Bas Relief използва цветовете на предния план и фона, за да замени съответно тъмните и светлите области на изображението, създавайки леко повдигната текстура като шарено или износено кадифе. Параметрите му са детайлност, гладкост и посока на светлината. Bas Relief работи върху 8-битови, RGB, сиви и многоканални изображения и интелигентни обекти. Този филтър е част от галерията с филтри и използва текущо активните цветове на преден план/фон. Bas Relief е част от разширените филтри на Adobe Photoshop.

Blend Modes

Задаването на режим на смесване контролира как изображението, върху което работите, се влияе от рисуването или инструмента за редактиране. Основният цвят е цветът в оригиналното изображение. Цветът, който искате да приложите към вашето изображение, е цветът на смесване.

Blending – Смесване

Серия от опции за регулиране на начина, по който се появяват цветовете, когато един слой наслагва друг слой. Използва се във Фотошоп.

Brightness/Contrast

Корекции, които могат да бъдат приложени към изображение, които влияят на цялостния тон чрез увеличаване или намаляване на светлините (яркост) или увеличаване или намаляване на общия диапазон на тонална стойност (контраст).

Brush Tool

Инструментът Brush е най-близкият цифров еквивалент на използването на четка. Едно от основните предимства пред неговите физически братя и сестри е способността за промяна на формата, диаметъра и твърдостта на върха почти мигновено.

Camera Raw Filter

Camera Raw Filter е подгрупа на Adobe Camera Raw, която обработва необработени данни от камери и позволява повече контрол върху начина, по който данните от камерата се интерпретират в изображение. Camera Raw Filter предоставя инструменти за поправка на изображения: коригиране на експозиция, цвят, детайлност, винетиране, оптика, рязкост, баланс на бялото, червени очи, премахване на петна и геометрия. Освен това има подробна хистограма, показваща изрязване на цветовете (максимална яркост/наситеност). Camera Raw Filter работи с 8-битови, 16-битови, RGB, скала на сивото и многоканални изображения и интелигентни обекти. Този филтър стартира друг прозорец с опции. Филтърът Camera Raw е част от разширените филтри на Adobe Photoshop.

Channel Mixer

Корекция, която позволява на потребителя да промени отенъка на изображението и най-често се използва за корекции, направени на черно-бели изображения.

Clipping Mask – Подрязваща Маска

Обект или група, чиято форма маскира други произведения на изкуството, така че да се виждат само областите, които се намират във формата. Използва се във Фотошоп и Илюстратор.

Clone Stamp Tool

Инструментът Clone Stamp ви позволява да рисувате една част от вашата снимка върху друга. Това най-често се използва за дублиране или премахване на обекти. Той копира цвета и текстурата, вместо да ги смесва.

Composite Image – Композитно Изображение

Изображение, което е създадено от няколко отделни изображения. Използва се предимно във Фотошоп.

Copywriting

Копирайтингът е процес на писане на убедителни маркетингови и промоционални материали, които мотивират хората да предприемат някаква форма на действие, като например да направят покупка, да кликнат върху връзка, да дарят за кауза или да планират консултация. Тези материали могат да включват писмени промоции, публикувани в печат или онлайн.

Crosshatch

Crosshatch добавя наслагване от фини прави линии в X, създавайки щрихована текстура. Параметрите му са дължина на хода, острота и сила. Той се различава от филтъра Angled Strokes, който използва цветовете на изображението за своите линии и Dark Strokes, който създава богат ефект с по-висок контраст. Crosshatch равномерно прилага щриховка върху оригиналното изображение, за да създаде текстура върху оригиналното изображение. Crosshatch работи с 8-битови, RGB, скала на сивото и многоканални изображения и интелигентни обекти. Този филтър е част от галерията с филтри и стартира друг прозорец с опции. Crosshatch е част от разширените филтри на Adobe Photoshop.

Curves

Командата Curves вероятно е един от най-добрите начини да направите тонални корекции на вашите изображения. Графиката Curves се основава на хистограмата и ви позволява да осветявате, потъмнявате, добавяте контраст и коригирате цветовете от един панел.

Dashboard

Колекция от визуализации на данни, която показва множество ключови показатели в един изглед.

Digital Illustration

Цифровата илюстрация или компютърната илюстрация е използването на цифрови инструменти за създаване на изображения под прякото манипулиране на художника, обикновено чрез посочващо устройство като таблет или мишка.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео