Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква R

Ral Color Standard

Цветови стандарт за смесване на цветове и тяхното съгласуване. Създаден е в Германия в института "RAL". Използва се предимно за лакиране и прахово покритие, както и е производството на панели за пластмаси. Чрез Рал стандарта имитирането от не оторизирани производители става много трудно. Тества се като под различни светлинни източници обектът показва различен цвят.

Ratio

Ratio, или иначе казано Рейшио :) означава съотношени, отношени, пропорция. Среща се в дизайна като Aspect Ratio, Golden Ratio или когато става въпрос за връзката между два обекта и тяхното съотношение един към друг.

Readability

Readability или Четливост е мярката за това колко лесно е да се разграничи една буква от следващата. Чистотата има много общо с избора ви на шрифт и начина, по който го използвате, т.е. по-простите серифни или санс серифни шрифтове обикновено са по-добри за по-малки "Боди Копита" (основно съдържание).

Redesign

Редизайнът е услуга за промяна на вече съществуващ уеб Редизайнът се налага ако старият сайт има нужда от освежаване или добавяне на нови функции.

Rendering

Рендериране или синтез на изображения е компютърно генериране на образ от 2D или 3D модел. Моделът или сцената могат да съдържат различни компоненти – геометрия, гледна точка (камера), текстури, осветление, сенки и т.н. Тази информация се обработва (калкулира) от рендиращ софтуер, който я трансформира в дигитално изображение.

Resolution

Разделителната способност определя броя пиксели, които могат да бъдат показани по ширина и по височина на компютърния екран. Към настоящия момент най-разпространената разделителна способност е 1280 x 1024 пиксела. Уеб сайт пригоден за по-висока разделителна способност се вижда и на по-малки без да се скролира, но обратното не е валидно.

Responsive Design

Респонсив (отзивчив) дизайн е подход за изграждане на уеб страници, които променят изгледа на съдържанието в зависимост от устойството, на което потребителя ги разглежда – телефон, таблет, голям монитор и т.н. Изполват се медийни заявки, които детектират размера и ориентацията на медията (устройството) и мащабират текста, изображенията и подредбата в съответстие с размера на екрана.

Retina Display

Термин, въведен от Apple, който се отнася за мониторни устройства и монитори, които имат толкова висока резолюция и гъстота на пикселите (300 и повече пиксела на инч), че човешкото око е неспособно да разграничи отделния пиксел от нормална за гледане дистанция.

Retouch

Ретуширането на снимки е процесът на промяна на изображение, за да се подготви за окончателното представяне. По-конкретно, думата „ретуширане“ се отнася до всеки процес, използван за физическа промяна на изображението. Във фотографията ретуширането е за премахване на определени дефекти от изображението. То означава промяна и манипулиране на снимката извън контрола и възможностите на фотографа в камерата.

Rgb (Red-Green-Blue)

RGB е цветови модел, при който червената, зелената и синята светлина се добавят по различни начини, за да се възпроизведе широк спектър от цветове. Името на модела идва от инициалите на трите допълнителни цвята - червен, зелен и син. Полва се в уеб дизайна.

Rich Black

Богато черно, в печатарството и отпечатването, е мастилена смес от абсолютно черно (solid black) върху един или повече от другите цветове на CMYK, което води до по-тъмен тон, отколкото самото черно мастило генерира в процеса на печат. Типичната богата черна смес може да бъде 100% черна, 50% от всяка от останалите три мастила. Други проценти се използват за постигане на конкретни резултати, например 100% черно със 70% циан (С), 35% магента (М) и 40% жълто (Y). прави така нареченото "Студено черно", а "Горещо черно" е 35% С, 60% М, 60% Y и 100% K. Цветното мастило под черно мастило прави "по-богат" резултат; допълнителните мастила поглъщат повече светлина, което води до по-близко сближаване на истинската черна. Макар че на теория може да се направи дори още по-богато черно, като се използва 100% от всеки от четирите мастила, на практика количеството добавено черно мастило е ограничено от мокротата, която хартията и печатът могат да обработват. (Безопасно и практично правило е, че покритието на мастилото не трябва да надвишава 240% при обикновените хартии. Работата с рециклирани хартии от по-нисък клас, имат дори по-малко покритие.) Мокротата не е проблем за лазерните принтери , но регистрацията черна (или "400% черна") дава много поразителни резултати при лазерните отпечатъци. Интересни ефекти могат да се постигнат и с лазерен принтер чрез комбиниране на 100% черно и 100% циан, магента или жълто.

Rig

мор. такелаж, система от платна; гл. монтирам; В компютърната анимация се използва за костната структура (Еn. bones) и контролери (controllers), чрез които се анимира типажа. http://help.autodesk.com/view/3DSMAX/2017/ENU/?caas=caasvideoyoutubewatch-v-Nlm-0WkKtqk.html

Rule Of Thirds

Правилото на третините просто гласи, че ако вземете платно и го разделите на три еднакви размери на хоризонталните секции и на три еднакви вертикални секции (3х3), получената мрежа осигурява "карта", която ви помага да изберете къде да поставите дизайнерските си елементи. Всеки софтуерен графичен дизайн, който си струва, може да приложи правило на третините върху вашето платно и работа съответно, но решетките са достатъчно лесни, за да направите сами. Правилото на третините може да се приложи за всякакъв размер дизайн - самата мрежа не трябва да има някакви специални размери. То просто трябва да бъде разделено на три вертикални и три хоризонтални секции (3х3).
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео