Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква F

Form

Формулярите са съпътстваща част от живота ни. Онлайн формулярите, както и всички останали, се попълват от потребителите с цел подаването на определена информация. Често срещан пример е попълването на адрес за доставка при онлайн поръчки.

Frame Rate

Филмите създават илюзията за движение като показват статични изображения в бърза последователност. Броят на кадрите заснети в секунда се нарича фрейм рейт или честота. Колкото е по-висока, толкова по-точно се записва движението. В анимацията движещите се герои често се заснемат "на две", т.е. една картинка е показана на два кадъра, обикновено със скорост 24 кадъра в секунда (fps). Когато обаче трябва да се пресъздаде бързо движение, анимацията се прави с по един кадър за всяка рисунка, за да изглежда по-гладко.

Frame-By-Frame

Класически метод за анимация, където филмът се рисува кадър по кадър с малка разлика между картинките, за да се пресъздаде плавно движение. Този метод позволява повече контрол и за това е предпочитан за по-сложни анимации, където сцената се променя при всеки кадър, отколкото в случаите където само обекта се движи а сцената е статична.

Front-End Developer

Front-End разработчикът създава уебсайтове и приложения, използвайки уеб езици като HTML, CSS и JavaScript, които позволяват на потребителите да имат достъп и да взаимодействат със сайта или приложението.

Ftp / File Transfer Protocol

Протокол за трансфер на файлове. Използва се най-често за обмен на файлове между различни сървъри. Когато уеб сайтът е готов, ftp се използва за „качване” на сайта на хостинг сървъра. За целта е необходимо да са известни ftp адреса на сървъра, потребителското име и парола за достъп.

Full-Stack Designer

Това е дизайнер, който има уменията и ноу-хау да поеме всички „слоеве“ на процеса на проектиране и разработка на продукта. Докато повечето дизайнери ще се специализират само в една област, като UX дизайн или UI дизайн, “Full-stack” дизайнерите се включват във всеки етап от процеса на проектиране на потребителското изживяване, от изследването до разработването и внедряването на целия интерфейс.

Functionality

Способността на дизайна да изпълнява предвидената си цел или функция, често използвана за приоритизиране на използваемостта, достъпността и потребителското изживяване.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео