Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Всички термини въведени от Zlatin Radkov

Cicero

Cicero или Цицеро е мерна единица, използвана в типографията в Италия, Франция и други континенталноевропейски страни, използвана за пръв път от Панарц и Сюйнхайм през 1468 г. за изданието на Epistulae ad Familiares на Cicero. Размерът на шрифта по този начин придобива името Цицеро. Той е 1/6 от историческия френски инч и е разделен на 12 точки, познат като френски точки или точки на Didot. Единицата cicero е подобна на английската pica, въпреки че френският инч е малко по-голям от английския инч. Има около 1.063 pica/cicero; като pica е 4.23333333 mm и cicero е 4.5 mm.

Cmyk (Cyan, Magenta, Yellow, And Key/black)

Цветният модел CMYK (процесен цвят, четири цвята) е подстрачен цветен модел, използван в цветен печат, и се използва и за описание на самия процес на печат. CMYK се отнася до четирите мастила, използвани при някои цветни печати: циан, магента, жълто и ключ (черно). Използва се в Принт дизайна поради спецификата на цветното принтиране.

Color Printing

В печата и пред печата, когато се иползва поне един нюанс на цвят.

Color Proofs

Пълната цветна проба показва точно как изглеждат цветовете при действителното (окончателното) отпечатване. Цветните проби се подават преди печатните проби и осигуряват предпоследен шанс да се направят промени или да поправят грешките преди отпечатване.

Color Theory

Цветовита теория създава логическа структура за цветовете. Тя три основни критерия: цветното колело, цветовата хармония и контекста на начина на използване на цветовете. Разбирането как да използвате различни цветове, за да предадете значението, е важна част от дизайна и маркетинга. Ако искате да научите още на Теорията за цветовете, вижте линка по-долу.

Complementary Colors

са двойки цветове, които, когато се комбинират, се отменят един друг. Това означава, че когато се комбинират, те произвеждат сив цвят като бяло или черно. Когато два Комплиментарни цята са разположени един до друг, те създават най-силен контраст. Поради този очевиден цветен сблъсък терминът "противоположни цветове" често се счита за по-подходящ от "допълващи се цветове". Съвременната теория на цветовете използва или RGB добавящия цветен модел, или CMY субстрактния цветен модел, в който допълнителните двойки са червено-циан, зелено-магента и синьо-жълто. В традиционния цветен модел RYB, допълващите цветови двойки са червени и зелени, жълти и лилави, синьо и оранжеви, въпреки че тези двойки не успяват да наложат модерните дефиниции на допълващи се цветове, тъй като те комбинират кафяв цвят.

Contrast

Контраст възниква, когато два елемента на страницата са различни. Например, може да постигнем контраст между цвета на текста и цвета на фона, или тъмните спрямо светлите цветове. Често използваме силно изразеният контраст за да привлечем и насочим вниманието към нещо комкретно. В програмите за фото, видео и графична обработка може да варирате с контраста и така да постигнете още по-дълбок контраст.

Cool Colors

Хладните цветове като синьо, зелено и светло лилаво имат способността да успокояват и утешават.

Crop / Cropping

Да "кропна" снимка например означава да отрежа част нея. Също така се ползва когато трябва да оразмерим елемет като го "кропнем" в желания размер.

Design

Дизайн най-обобщено е план или рисунка, създадена, за да покаже външния вид и функцията или работата на сграда, дреха или друг предмет, преди да бъде създадена. Добрият дизйн също така помага, нещо сложно да бъде изразено така, че да бъде разбрано по добре.

Die Cut

Процесът на рязане на зоните на Вашия печатен дизайн в различни форми, за да създадете уникални ефекти. Die Cuts са правят след отпечатването и са определят като завършващят процес от дадения дизайн. За да добиете още по добра представа, вижте линка по-долу.

Display Type

Текст, който е проектиран с цел привличане на вниманието. Помислете за заглавията на филмите върху постерите, заглавията на статиите в списанията, заглавията на вестниците и тн.

Dots Per Inch ( Dpi , Dpi )

В Принт дизайна, брой точки на инч, е мярка за пространствен печат или плътност на видео точки, по - специално броят на отделните точки, които могат да бъдат поставени в линия в диапазона 1 инч (2,54 cm)

Extension

Extension означава разширение, обикновенно към браузъри (Google Chrome) и приложения, като дава добълнителна функционалност като улеснява определи функции и се явява като помошник в работата.

Flat Design

Плоският дизайн е минималистичен подход, който се фокусира върху опростеността и практичноста (почти обратното на скейоморфизма). Тя има тенденция да има изобилие от открито пространство, ясни ръбове, ярки цветове и двуизмерни илюстрации.

Focal Point

Focal Point се нарича центърът на композицията.

Foil Stamping

Топлинно натискане/пресоване на фолио върху определени части от дизайна, за да им се даде лъскав, метален цвят. Вижте линка по-долу.

Footer

Терминът "Footer" или Футър има много приложения в компютърния свят. Две от най-често използваните са "Document Footer" / "Футър на документ" и "Webpage Footer" / "Футър на уеб страница" Футър на документ е малко място в долната част на всяка една страница от докумета. Обикновенно там се намират данните на компанията или "Копирайт" (авторски права) информация. Футърът на уеб страницата обикновено съдържа името на компанията или организацията, които публикуват уебсайта, заедно със съответната информация за авторските права. Някои сайтове могат да включват и основни навигационни връзки, например "За нас", "Контакт" и "Помощ". "Големите" уеб сайтове често включват допълнителни връзки към "Условия за ползване", "Насоки за поверителност" и "Реклама".

Golden Ratio

Или още познато като Редицата на Фибоначе. В дизайна се използва като мярка за създаването на композиии от елементи, които за подчинени на точно определено съотношение.

Gradient

Градиентът е постепенна и плавна промяна на цветовете от един към друг (като зелено постепенно преминава в синьо) или на цвят, който избледнява в прозрачност. Има два често срещани типа Градиенти: радиални, които са елипсовидни и линейни, които са насочени в определена посока.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео