Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква S

Sprints

При гъвкавото разработване на софтуер това са определени периоди от време, определени за изпълнение на определени задачи „спринтове“. Продължителността им може да варира, но обикновено е около 1-3 седмици.

Spur

Една проекция, по-малка от Серифа, която укрепва точката в края на извитото одебеляване, както е в главната буква "G". Виж примера:

Squeeze – Притискане

Ефект на деформация, който извива центъра на ръбовете на обекта навътре. Използва се в Илюстратор.

Star Tool

Инструмент за рисуване, който създава звезди с три или повече точки. Използва се в Илюстратор.

Static Banner Ads

Статичните банери, както предполага наименованието им, представляват статично рекламно изображение, което може да съдържа текст. Често срещаният им формат е .jpg, но не са ограничени само до него. Стаичният банер не е таргетирана реклама, а показва търговско присъствие, което означава, че нейното съдържание не се променя и адаптира спрямо поведението на потребителя, затова и цената на тези реклами е по-ниска. Други предимства са това, че не са натрапчиви за потребителя, толкова колкото динамичните и размерът на файловете е по-малък. Също така се твърди, че статичните реклами имат по-висок CTR.

Stock Photo

Професионално заснета снимка, достъпна онлайн с лиценз. Фотографските снимки обикновено се използват вместо да наемат фотограф, или ако даден дизайнер няна подходящата снимка, от които се нуждае, в собствения си инвентар на фотографии. Има много сайтове със Стокови снимки някои от тях платени други безплатни. Влинка по долу ще намериш лист с 73 от най-популярните сайтове с безплатни Стокови фотографии и други материали.

Storyboard

Сториборд е техника за визуализация на история (сюжет), чрез скици на последователните ключови моменти. Процесът на разказване на история, чрез скициране на хронологията на събитията и действията е разработен от Уолт Дисни през ранните години на 30те, но днес намира широко приложение не само в анимацията и киното, но също така в театъра, литературата, комиксите, медиите, софтуера, UX (user experience).

Straight Ahead

Техника за анимиране, при която кадрите се създават като поредица описваща движението, т.е. започва с първия кадър и продължава кадър по кадър до края на сцената/движението. По този начин може да се загуби размера, обема или пропорциите, но е особенно подходящ за спонтанно и свободно движение, като например огън, вода, прах, експлозия.

Stroke

В типографията: Единичен линеен елемент, който изгражда част от буквата; елементът може да е права или крива линия.

Style

Стилът най-често е свързан с естетиката, а не с функцията. Стилът е постоянно променящ се и често е субективен. Това, което една година може да се смята за грозно или неудобно, през следващата може да бъде върха на модата.

Style Guide

Style Guide е ръководството и набор от стандарти за дизайна на всичко, свързано с вашата марка, независимо дали е страница на уеб сайт, визитна картичка или отпечатан документ. Причината да имате Style Guide е да осигурите пълна унифицираност на стила и формирането, там където марката се използва.

Subheadline

По-малко на размер, второстепенно заглавие, която обикновено описва основната заглавна част над нея.

Subtractive Colors

Метод за смесване на три основни цвята (маджента/ magenta M, сайан/ cyan C, жълто/ yellow Y), при който се използва светлинен източник и цветни филтри, които при частичното им препокриване произвеждат нови цветове на принципа на взаимното неутрализиране (субтрактиране) на определни дължини на вълната на използваните основни цветове; полученият цвят се нарича субтрактивен, защото негова дължина на вълната е по-малка от сбора на дължините на вълната на съставящите го цветове. Пример: Въпрос: M + Y = ??? чрез субтрактиране Решение: знаейки, че Y = (-Blue) от разположението им в цветното колело и M = (Blue + Red) простото алгебрично уравнение (B+R)+(-B) ще ни даде резултат R (червено). Червеното е субтрактивен цвят, резултат от смесване на маджента и сайан, при което синият цвят съдържан в маджентата е неутрализиран от липсата на син цвят в жълтото, оставяйки само червеното като краен продукт.

Svg (Scalable Vector Graphics)

Двуизмерен стандартен графичн формат, разработен от W3C (World Wide Web Consortium), който използва XML-базиран текстови формат, определящ как трябва да изглежда всяко изображение. SVG- файловете са незаисими от резолюцията на екрана, на който са показвани или големината, в която са печатани, т.е. няма загуба на качеството на изображението.

Svg Filters – Svg Филтри

Мащабируеми графични векторни ефекти, които можете да приложите към векторни обекти, които са независими от разделителната способност, което им позволява лесно да бъдат мащабирани или редактирани без загуба на информация (какъвто би бил случаят, ако това бяха растерни ефекти).

Swash

В типографията: Декоративно продължение или щрих към формата на буквата; swash (произнасяно [суаш]) може да бъде част от дизайна на буквата, да е достъпна като допълнителен глиф или да е самостоятелно допълнение към стандартната форма на буквата.

Swatch / Color Swatch

Дефиницията на "Swatch" е извадка от материал или цвят. В повечето програми е мястото от където си взимаме цветовете които ползваме в нашата работа. Пример за Swatch може и да е малко парче плат.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео