Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Всички термини въведени от Eleonora Dasheva

Line Segment Tool – Инструмент За Сегментиране На Линии

Този инструмент позволява на потребителя да рисува прави линии, които могат да бъдат манипулирани с атрибути на черта, други инструменти и други ефекти. Използва се в Илюстратор.

Liquify Filter – Филтър За Втечняване

Филтър, който кара изображението да изглежда разтопено чрез натискане, дърпане, завъртане, отразяване, набръчкване или раздуване на пикселите в изображението. Използва се във Фотошоп.

Magic Wand Tool

Инструментът Magic Wand спестява много време, когато искате да премахнете постоянно оцветена област като фон. Вълшебната пръчка автоматично избира област от същия цвят, без да се налага да очертавате очертанията. Можете дори да посочите цветовата гама - известна като толерантност - спрямо цвета, който сте избрали.

Magnetic Lasso Tool

Можете да използвате инструмента Magnetic Lasso, за да правите селекция със свободна ръка на области с ръбове с висок контраст. Когато рисувате с инструмента Magnetic Lasso, границата на селекцията автоматично прилепва към ръба между зоните с контраст.

Metadata

Metadata is best described as information about information. In the case of digital images, the metadata is not the image itself, but rather the information about it. This includes things like geolocation, date and time, exposure, camera model, and ISO.

Motion Graphic Design

Моушън графичният дизайн, известен също като моушън дизайн, е подмножество на графичния дизайн, тъй като използва принципи на графичен дизайн в контекста на създаване на филми или видео продукция (или други временно развиващи се визуални медии) чрез използването на анимационни или филмови техники. Примерите включват кинетичната типография и графики, използвани във филмови и телевизионни начални последователности, и лога за идентификация на станции на някои телевизионни канали.

Neural Filters

Невронните филтри използват алгоритъм за машинно обучение и изкуствен интелект за модифициране на изображения, генерирайки нови данни за изображения за извършване на трансформации. Невронните филтри са категоризирани като Featured, Beta и Wait List. Невронните филтри включват изглаждане на кожата, супер мащабиране, премахване на JPEG артефакти, оцветяване, прехвърляне на стил, интелигентен портрет, хармонизиране, миксер на пейзаж, замъгляване в дълбочина, прехвърляне на цветове и прехвърляне на грим. Невронните филтри работят върху 8-битови, 16-битови, 32-битови, RGB, скала на сивото и CMYK изображения и интелигентни обекти. Тези филтри се нуждаят от друго изображение и стартират друг прозорец с опции. Невронните филтри са част от разширените филтри на Adobe Photoshop.

Non-Destructive Editing – Неразрушително Редактиране

Използване на маски и слоеве, така че данните от оригиналното изображение да не се губят. Използва се във Фотошоп.

Outer Glow – Външно Сияние

Растерен ефект, който добавя замъглено сияние към външния ръб на обект. Използва се в Илюстратор.

Paragraph Styles – Стилове На Абзаци

Този панел контролира характеристиките на абзаците във вашия документ. Подобно на панела Стилове на знаци, можете да променяте атрибути, които се прилагат към по-големи части от текст, вместо да го настройвате индивидуално чрез панела Абзаци.

Paragraphs – Абзаци

Този панел контролира настройките на абзаца за избрания тип, поставен във вашия документ. Можете да персонализирате подравняването на параграфа, отстъпа и други в опциите на панела.

Patch Tool

Инструментът Patch е един от най-лесните начини за премахване на области от вашето изображение, без да оставяте дупка. С помощта на инструмента Patch просто избирате областта, която искате да премахнете. След това плъзнете селекцията до част от изображението, с която искате да я замените. След това Photoshop премахва оригиналната област и използва висококачествено изпъване и безпроблемно смесва новата текстура.

Pencil Tool

Инструмент за създаване и редактиране на линии със свободна ръка. Различни атрибути на четка и щрих могат да бъдат приложени към линиите за разнообразие в стила. За разлика от инструмента за четка, вариациите на размера и формата не могат да бъдат конфигурирани, докато рисувате с него (като например чрез натиск на таблета).

Photomerge – Фотосливане

Команда, която автоматично комбинира няколко снимки в едно непрекъснато панорамно изображение чрез използване на слоеве и маскиране. Използва се във Фотошоп.

Puppet Warp – Куклена Основа

Набор от опции, които позволяват изображението да бъде драстично изкривено в някои области, докато други остават непокътнати. Използва се във Фотошоп.

Quick Selection Tool – Инструмент За Бърз Избор

Метод за избор, който ви позволява да рисувате област от изображение, а инструментът автоматично намира краищата. Използва се предимно във Фотошоп.

Quick Selection Tool – Инструмент За Бърз Избор

Метод за избор, който ви позволява да рисувате област от изображение, а инструментът автоматично намира краищата. Използва се предимно във Фотошоп.

Radar Graph Tool – Инструмент За Радарна Графика

Инструмент за графика, който показва информация (сравнявайки набори от стойности в дадени точки) в кръгъл формат, известен също като уеб графика. Да не се бърка с кръгова графика. Използва се в Илюстратор.

Rasterize

Ефект, който преобразува векторна работа в растерни изображения. Често се използва за подготовка на произведения на изкуството за импортиране в друга програма. Използва се в Илюстратор.

Refine Edge – Усъвършенстване На Ръба

Опция за омекотяване на ръбовете на селекция чрез регулиране на опции като гладки, перови и обеззаразяващи цветове. Използва се във Фотошоп.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео