Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Най-нови термини в речника

Моаре

Моаре (moire) е нежелан дефект в печата, който се появява при наслагването на различните цветове един върху друг. За съжаление процеса е неуловим в допечатните процеси, а се установява в процеса на печат. Корекцията на ъгъла на растерната точка е решение за справяне е проблема.

Ъгъл На Растерната Решетка (Screen Angle)

Решетката е изградена от точки (dots или познати още като dpi). Всеки цвят има определен ъгъл на завъртане на растерната решетка. Черното има решетка, завъртяна на 45° спрямо хоризонтала, цианът ­ на 105°, магентата ­ на 75°, а жълтото на 90°. Целта е да се избегне наслагването на различните цветове един върху друг.

Гильош

Гильош или Гильоше (от фр. guilloché) е орнамент, съставен от повтарящи се, преплитащи, разгъващи се вълнообразни линии. В полиграфията се използва така наречената "техника гильоше", за защита на всякакъв тип ценни книжа от фалшификации.Известните на всички ни "банкнотни плетеници", "водни знаци", или гильоши.

Сублимация

Сублимацията е процес,при който твърдите вещества преминават директно в пари без да се втечняват. Тя се използва при печат върху текстилни изделия със съдържание на полиестер, керамични чаши и различни повърхности, предназначени за този вид печат. Сублимационният печат се характеризира с изключителна здравина и устойчивост - използван върху текстил пракчитески не може да бъде премахнат и няма опип, защото мастилата проникват директно в материята.

Разбиване В Криви

"Разбиване в криви" е еквивалент на "Обръщане в криви". "Разбиване в криви" е жаргон, който се отнася основно за "разбиване на шрифтове" във векторни криви (outlines), така, че да НЕ могат да се редактират. Това се прави основно поради 2 причини - 1) да не може друг дизайнер да размести или промени дизайна и 2) за да е сигурно, че текстът ще се възпроизведе коректно и без да са инсталирани конкретните шрифтове (като превенция или поради лицензни съображения). Пример: "От екипа на клиента са ми пратили работни файлове, но шрифтовете са разбити - можеш ли да звъннеш да поискаш файлове, които можем да редактираме, за да не въвеждаме целия текст наново?" __ Командата за това действие в Adobe Illustrator е достъпна от : Type > Create Outlines, или клавишна комбинация: Command+Shift+O (Ctrl+Shift+O на PC)

Раздувка

Увеличаване/наддаване към полето за печат с няколко милиметра, с цел да бъдат избегнати загубата на елементи или появата на бели ленти при обрязване на формата. Обикновено са достатъчни 3 до 5 mm. Граничните елементи и фонът трябва да продължават и в полето на раздувката.

Идеограма

Идеограмите използват символи и геометрични форми, за да изразят дадена идея. Разликата от пиктограмите е, че тук нямаме предмет или обект, който можем да пипнем, помиришем и т.н.,а само идея. Например: стрелка ни насочва в определена посока; кръг с нарисуван диагонал ни забранява нещо; две паралелни хоризонтални черти означават равенство.

Пиктограма

Пиктограмите използват картинки на обекти/предмети, за да изразят дадена идея. Напромер: картинка на светкавица означава електричество; картинка на бутилка означава напитка; картинка на вилица и нож означава място за хранене.

Междуредие / Лийдинг / Лединг / Разрядка / Разредка / Leading

Лединг (на английски: leading), още и дурхшус (на немски: Durchschuss), или на френски: interligne. Междуредието, още междуредово разстояние или просто разредка, е разстоянието в пунктове между базовите линии на два последователни печатни реда.[5] Исторически, при ръчния набор, за да се увеличи разстоянието между два реда, са били поставяни оловни ленти (обикновено по 2 пункта) между двата набрани оловни текста. Понякога погрешно се изговаря като лидинг на български, тъй като английската дума за олово (на английски: lead), произнасяна лед, се изписва както глагола водя (лийд). Като следствие, на много места междуредието (ледингът) погрешно се нарича водач, което е повлияно от другия смисъл на английската дума lead. Междуредието е основен фактор за четливостта на шрифта. Измерва се с пунктове. Прието е да бъде равно или по-голямо от кегела, като при повечето системи за предпечатна подготовка междуредието е приблизително 120% от кегела. За окото, текстът е трудно четлив и при прекалено малко, и при прекалено голямо междуредие.

Typeface / Начертание

Начертание (на английски: typeface) е дизайн разновидност на даден шрифт (Например: Аrial Regular), който се отличава от другите шрифтове в дадено "семейство" от шрифтове, но същевременно споделя общи естетически и дизайн принципи. Например - семейството шрифтове "Arial" има начертания: 1) "Arial Regular", 2) "Arial Italic", 3) "Arial Bold", където 1) е основната форма на шрифта и буквите, 2) е наклонена версия, а 3) е удебелена версия. Счита се, че колкото повече начертания (разновидности) има един шрифт (едно семейство от шрифтове), толкова по-удобно и практично е за ползване във всякакви ситуациии. За това е важно когато се купува шрифт, да се види колко начертания има и дали може да се използва в много ситуации - дали инвестицията си струва.

Font Family

Семейство от шрифтове (на английски: font family) е набор от сходни начертания. Например семейството от шрифтове Hebar се формира от шрифтовете Hebar, Hebar Bold, Hebar Italic, Hebar Bold Italic, HebarCond, HebarCond Bold, HebarCond Italic, HebarCond Bold Italic.

Шрифт

На български език думата шрифт идва от немското „Schrift“ с две значения – абстрактно и конкретно: 1. начертание, външен вид на писмените знаци; 2. пълен комплект от печатарски клишета, който съдържа едностилно оформени буквите на дадена азбука, цифрите, препинателните знаци и др. Или иначе казано - на български думата "шрифт" се използва както в значението на font, така и на font family, и за точния вложен смисъл следва да се съди по контекста.

Straight Ahead

Техника за анимиране, при която кадрите се създават като поредица описваща движението, т.е. започва с първия кадър и продължава кадър по кадър до края на сцената/движението. По този начин може да се загуби размера, обема или пропорциите, но е особенно подходящ за спонтанно и свободно движение, като например огън, вода, прах, експлозия.

Pose To Pose

Анимационна техника, при която първо се планират ключовите кадри и след това се свързват чрез междинни кадри, като по този начин героят преминава от една поза в друга. Тази техника позволява повече контрол на движението и пропорциите, и така прави анимацията по-убедителна за зрителя.

Short-Form Video

Short-form видеата обикновено са с продължителност по-малка от 10 минути и целят да провокират някаква реакция или да вдъхновят гледащия.

Screencast Video

В същността на Screencast video стои заснемане на екрана на компютър или телефон, на който се показва как работи определена услуга или продукт.

Explainer Video

Това е видео, с продължителност около 2 минути, което компаниите най-често използват, за да обяснят кои са, какво правят и как работи някой техен продукт или услуга. Този вид съдържание се споделя онлайн и спомага за таргетиране на аудитория по лесен и забавен начин.

Color Grading

След началната цветова корекция се прави допълнително надграждане на цветовете, с цел да се режисира погледа на зрителя и да се пресъздаде определено усещане. Първата задача на този процес е да уеднакви монтираните кадри на филма, така че да не изглеждат различни, а като цял филм заснет на веднъж. Също така се използват техники като изолиране и манипулиране на разсейващите елементи, прилагане на маски, за да се фокусира погледа и стилизиране на изображението например като ретроспекция, последователност на сънища или повторно създаване.

Color Correction

Цветовата корекция е процес на балансиране на цветовете на изображението (било то статично, видео или филм), с цел заснетите необработени кадри да изглеждат както зрителя вижда образа на живо. Това включва корекция на проблеми с експозицията, баланса на бялото, цветови шум, контраст, нивата на черно, бяло и гама тоналностите.

Compositing

Подобно на колажите в статичната графика, композитингът като визуален ефект представлява съчетаване на няколко елемента от различни източници, с цел да се създаде нова сцена. Обикновено се използва композитинг софтуер, който посочва (селектира) определен цвят от изображението, който да бъде заместен, след което подменя стойностите на пикселите със друго изображение. Най-лесният пример за композитинг е телевизионната прогноза за времето, където водещият е пред едноцветен син или зелен екран, който бива заменен с картата на съответния регион.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео