Речник на дизайн термините *бета версия

Речник на дизайн термините *бета версия

Търси по буква

Търси по категория

Търси по ключова дума

Буква P

Pica

Произнася се [пайка] Мярка за широчина, използвана в типографията и/или принт дизайна. 1 пайка = 12 points = 1/6 инч

Pictorial Mark

Специфични, строго визуални икони, които представляват марка, като арките в „М“ на McDonald’s.

Pilcrow

Символ (¶), използван за маркиране на нов параграф или част от текста.

Pitch

Кратка презентация (демонстрация) на идея, продукт, дизайн и т.н., с цел да убеди някого (да го спечели) за инициране на проекта. Като цяло е похват използван в продажбите, но също намира приложение в дизайна, когато се отнася за конкурс, клиент и т.н.

Pixel

Пикселът е основният елемент на цифровото изображение.

Pixel Per Inch ( Ppi , Ppi )

В уеб дизайна, пиксел на инч (PPI) или сантиметър (PPCM), са измервания на плътността на пикселите (разделителна способност) на електронно устройство за изображения, като например компютърно наблюдение или телевизионен дисплей или устройство за цифровизация на изображения, като например фотоапарат или скенер за изображения.

Pixelation

Pixelation е се получава при визуализация на дигитално изображение с ниска резолюция на голям екран (или печат с големи размри) и в резултат отделните пиксели са видими за зрителя. Същото се получава при многократно увеличение (zoom).

Plug-In

Plug-in модул или Plug-in софтуер, означава буквално нещо което се включва към дадена програма или приложение, като дава допълнителна функционалност. Много често много улеснява много работата с програми като WordPress, Photoshop и др. Пример: искате програмата от програмата с която работите да ви позволи да правите елипси, но тя има само квадратни и правоъгълни форми. Със следния Плъгин вече ще можете да правите и елипси. Разбирасе основната програма трябва да позволява интеграцията на Плъгини.

Plus Button

Обикновено оформен като знак плюс, бутонът показва, че може да се добави ново съдържание към цифров продукт. Например в телефонните контакти бутонът плюс означава, че може да бъде добавен нов човек към телефонния указател. В Spotify бутонът плюс означава, че може да бъде добавена нова песен към плейлистата. В някои случаи щракването върху бутон плюс ще отвори модален прозорец за създаване на ново съдържание.

Png

Portable Network Graphics или Портативната мрежова графика (PNG) е растерен графичен формат, който поддържа компресирани данни без загуби. PNG бе създаден като подобрен, непатентован заместител на Graphic Interchange Format (GIF) и е най-широко използваният формат за компресиране на изображения без загуба в Интернет.

Point

В типографията пункт е най-малката мерна единица, използвана за размер на шрифта. Равнява се на 1/72 инча (около 0.353 мм).

Polygon

Градивна единица в геометричния модел, служеща за извеждане (изобразяване) на повърхността на обекта в триизмерно пространство; Равнинен обект запълващ празното място между ръбове (edges) в 3D модела. https://en.wikipedia.org/wiki/Polygon_(computer_graphics)

Polygonal Lasso Tool

Инструмент в Photoshop, с помоща на който се правят свободни селекции базирани на прави линии.

Pop-Up

Изскачащ прозорец е графичен интерфейс на потребителския интерфейс (GUI), обикновено малък прозорец, който изведнъж се появява ("изскача") на преден план на екрана. Изскачащите прозорци могат да бъдат инициирани чрез еднократно или двойно щракване с мишката, а също е възможно чрез гласова команда. Изскачащият прозорец трябва да е по-малък от екрана или интерфейса на фона; в противен случай това е заместващ интерфейс.

Portfolio

Портофилиото събира предлаганите услуги от съответна организация (фирма) или специалист (моделиер, фотограф, дизайнер, архитект и т.н.). Примерно дизайнерите, занимаващи се с уеб, създават свое уеб-портфолио, в което събират своите най-добри проекти (дизайни).

Pose To Pose

Анимационна техника, при която първо се планират ключовите кадри и след това се свързват чрез междинни кадри, като по този начин героят преминава от една поза в друга. Тази техника позволява повече контрол на движението и пропорциите, и така прави анимацията по-убедителна за зрителя.

Poster

Плакат, Афиш. Може да се използва и за обява.

Prepress Proofs

Предпечатните проби служат като споразумение между клиента, печатницата и цветово референтно ръководство за настройка на пресата преди окончателното отпечатване. Повечето проби са доказателство за предпечат. Основната цел на пробите е да служат като инструмент за проверка на клиента, че целия печатен тираж ще е както се очаква.

Primary Button

Ако има няколко „call to action“ бутона на екрана, основният бутон ни уведомява кое действие е най-важно. Затова те са разположени възможно на най-видимо място и обикновено са по-контрастни като цвят.

Process Design

Дизайн на процеса се отнася до планирането на рутинни стъпки на процеса - бизнес или производствен процес.
Добави термин

Речник на дизайн термините

Този речник на дизайн термините (glossary) e създаден от екипа на БДГ и от доброволците, за да улесни 1) професионалните дизайнери и 2) клиентите, които работят с дизайнери. Речникът не претендира за изчерпателност, но е базиран на механизъм с гласуване, който дава възможност всеки да добави по-добра дефиниция за дадена дума и тя да бъде изведена от потребителите като "основна" ако е по-ясно и акуратно написана. Т.е. - речникът е динамичен и цялата дизайн общност го администрира.
Отдели 3 минути и въведи твой дизайн термин!
За другите проекти на БДГ - виж тук.

Видео